Momârlanii de pe Jiul de est pornesc colindul Pițărăilor, vestind Nașterea Mântuitorului

Home Cultură Momârlanii de pe Jiul de est pornesc colindul Pițărăilor, vestind Nașterea Mântuitorului
Momârlanii de pe Jiul de est pornesc colindul Pițărăilor, vestind Nașterea Mântuitorului

În ajunul Nașterii Mântuitorului, momârlanii aduc vestea bună în toată comunitatea din care fac parte, pornind colindul Pițărăilor.

Așa se face an de an în estul Văii Jiului, la Jieț, acolo unde tradiția este păstrată din moși strămoși. Anul acesta, momârlanii din Cimpa au reluat tradiția lăsată în odihnire pentru 19 ani. Reînvie în comunitate un obicei străbun și este meritul tuturor.

„Crăciunul nu e crăciun dacă nu vin „Pițărăii” să ne colinde”, așa se aude în toată zona momârlanilor din Petrila.

Momârlanii întâmpină an de an Nașterea Domnului așa cum au învățat de la părinți, și obiceiurile lor au reușit să-și păstreze autenticitatea și acum, în ciuda invaziei lumii moderne.

Flăcăii îmbracă haine populare și, astfel gătiți, se adună în noaptea dinaintea Ajunului, împodobesc steaguri cu clopoței, năframe multicolore, ciucuri și coronițe de flori, după care le agață pe prăjini de câțiva metri lungime urmând ca, în dimineața ajunului, să aducă mulțumire pentru rodnicia holdelor și a pomilor. pe la toate casele din sat, fiind răsplătiți cu colăcei, mere și nuci.

„Colindul acesta al Pițărăilor l-am moștenit din tată în fiu. În fiecare an, în dimineața de Ajun, umblăm din casă în casă să vestim Nașterea Mântuitorului, în cătunele de momârlani din Jieț, Moliviș, Maleia de sud și Popi – Andronești, așa cum spuneam, este un obicei moștenit și noi îl dăm mai departe urmașilor noștri” , explică Ionică Preda – membru al Pițărăilor din comunitatea momârlanilor din Jieț.

Îmbrăcați în straie de sărbătoare, cu mic cu mare, momârlanii pornesc alaiul imediat după slujba de la biserica din sat, acolo unde primesc binecuvântarea părintelui după datina străbună. Ceea ce este frumos, este faptul că acum aceste datini pot fi păstrate și date mai departe cu sprijinul factorilor locali, ai administrației publice, ceea ce odinioară, în vremuri deja apuse, se puneau tot felul de piedici în promovarea acestor tradiții de suflet.

„Colindul Pițărăilor înseamnă tradiție și înseamnă sufletul pe care îl pun momârlanii pentru această tradiție care vine din vechime, fiind cred cel mai reprezentativ obicei pe care îl are orașul Petrila și care s-a păstrat din vremea dacilor, pentru că aceste steaguri ale Pițărăilor se pot compara cu steagurile dacilor de acum mai bine de 2000 de ani. În această zonă tradiția nu va dispărea, pentru că locuitorii din Jieț au acest „atu” prin care știu să transmită urmașilor așa cum le-au preluat de la stăbunii lor. Pentru mine personal aceasta înseamnă continuarea tradiției pe care o susțin și de pe această poziție a administrației și vreau să o continuăm, împreună cu Jiețenii și nu numai, pentru că Jiețul a rămas reduta momârlanilor din orașul Petrila. Anul acesta și la Cimpa a fost reînviat acest obicei al Pițărăilor și sper ca el să continuie și acolo” , a declarat Vasile Jurca – Primarul orașului Petrila.

Tradiția Pițărăilor este, începând cu anul acesta, reînviată și în comunitatea momârlanilor de la Cimpa. Cu siguranță spiritul readucerii pe ulițele comunității din Cimpa a colindului Pițărăilor a pornit tocmai de la preotul satului care a reușit să aducă din odihnire, așa cum spunea la binecuvântarea de la slujba din Ajunul Crăciunului, o datină după 19 ani de absență.

„Este o mare bucurie pentru săteni, pentru noi toți, că prin colinde, prin Pițărăi, vestim Nașterea Mântuitorului nostru Isus Hristos pe fiecare uliță, în fiecare casă, așa cum exista această tradiție a colindatului cu Pițărăii. Ne bucurăm deosebit pentru ceea ce oamenii au reușit să facă, ea a trebuit să dau doar un impuls să reînvie această tradiție așa cum au avut-o din totdeauna. Nu este meritul meu, este meritul comunității de la Cimpa. Le spuneam în biserică, dacă Maramureșul și Moldova se laudă cu tradițiile pe care le au, noi nu suntem cu nimic mai prejos, cu atâta bogăție spirituală, doar trebuie să o punem în valoare și asta îmi doresc și eu ca preot, să ne bucurăm de ceea ce ne-au lăsat înaintașii noștrii” , apreciază Florin Vâlcea – preot paroh Biserica comunității din Cimpa.

La binecuvântarea Pițărăilor de la Cimpa nu a lipsit etnologul momârlanilor de peJiul de Est, dr. Dumitru Gălățan – Jieț, așa cum îi spune numele, Jiețean de baștină, care a dăruit o carte de suflet, despre istoria Pițărăilor, făcând parte din zestrea muncii lui de o viață în căutarea și în promovarea tradiției momârlanilor din această zonă.

„Eu am definit cândva Pițărăii ca un colind al întregului sat pentru întregul sat. Pițărăii sunt un obicei unic în țară sub forma sub care se desfășoară la noi, de la cel mai mic până la cel mai mare, colindând din casă în casă și cu steagurile acestea minunat împodobite. Astăzi este o zi specială pentru mine, se împlinesc 65 de ani de când am purtat steag, în anul 1952, anul în care la Jieț se pusese la cale desființarea Pițărăilor de către regimul comunist și atunci, preotul Marcu Jura și învățătorul Moise Pătrașcu au pus la cale organizarea Pițărăilor numai din copii, copiilor neavând nimeni ce să le facă. Acum am venit aici la Cimpa pentru că, după 19 ani de întrerupere a Pițărăilor aici la Cimpa, șirul a fost reluat și sper ca ambiția Cimpenilor să-l ducă mai departe. Singurul sat unde nu s-a întrerupt niciodată acest obicei a fost în capitala momârlanilor, la Jieț” , spune Dr. Dumitru Gălățan – Jieț, etnolog.