Protestele medicilor de familie din județul Hunedoara sunt susținute de asociațiile profesionale

Home Stiri la zi Protestele medicilor de familie din județul Hunedoara sunt susținute de asociațiile profesionale
Protestele medicilor de familie din județul Hunedoara sunt susținute de asociațiile profesionale

Colegiul Județean al Medicilor Hunedoara susține fără rezerve revendicările medicilor de familie, care refuză justificat continuarea relației contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara până la rezolvarea doleanțelor acestora.

Prin intermediul unui comunicat de presă primit la redacție, Colegiul Medicilor din județul Hunedoara apreciază că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a interpus brutal între pacient și medicul de familie, îndepărtându-l pe acesta de la menirea sa și afectând profund actul medical. ”Medicul de familie este în prezent încorsetat de o birocrație excesivă, hăituit și amendat în permanență în virtutea unor acte legislative aberante. Proasta finanțare a sistemului sanitar și în domeniul medicinei de familie are ca rezultat scăderea calității actului medical până la imposibilitatea desfașurării lui”, se arată în comunicatul CMR Hunedoara.

Asociația reprezentativă a medicilor din Hunedoara consideră că Guvernul României a judecat cu dublă măsură furnizorii de servicii din cadrul sistemului de asigurari de sănătate, care sunt plătiți din aceleași fonduri, respectiv a mărit veniturile cadrelor medicale din sistemul spitalicesc și s-a dezinteresat cu totul de venitul aferent a 11.000 de medici de familie, cifră care reprezintă aproape o treime din totalul medicilor din țara noastră. Ca urmare, apreciază Biroul Executiv al CMR Hunedoara, medicina de familie a devenit neatractivă pentru absolvenți, existând la nivel național peste 600 cabinete medicale de medicină de familie vacante.

Nici la nivelul județului Hunedoara situația nu este mai bună, aici existând un număr de 8-10% cabinete medicale
libere, în condițiile în care 16% din medicii de familie au peste 65 de ani, și sunt nevoiți să-și continue activitatea. ”Renunțarea la serviciile acestor medici pensionari este imposibilă din punctul nostru de vedere deoarece prin luarea unei astfel de măsuri rămân fără asistență medicală primară aproximativ 70.000-80.000 pacienți, aspect care trebuie să îngrijoreze și Casa Județeana de Asigurări de Sănătate Hunedoara”, se mai arată în comunicatul Colegiului județean al Medicilor din Hunedoara.

În același timp, Asociația Profesională a Medicilor de Familie din județul Hunedoara ( APMF Hunedoara) și Filiala Hunedoara a Patronatului Național al Medicilor de Familie ( PNMF-Filiala Hunedoara), informează că, urmare a nefinalizării – în cadrul întâlnirii dintre CNAS, MS și organizațiile reprezentative ale medicilor de familie din 28 decembrie 2017 – a niciuneia dintre problemele pentru care medicii de familie protesteă de mai bine de o lună, începând cu data de 03.01.2018, cabinetele de medicină de familie din Județul Hunedoara nu vor mai acorda servicii medicale decontate de CJAS Hunedoara, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu CJAS Hunedoara.

Cele două organizații ale medicilor hunedoreni arată că revendicirile medicilor de familie sunt urmtoarele:
– debirocratizarea sistemului;
– creșterea procentului alocat asistenței medicale primare de la 5,8% preconizat pe 2018, la 10% din FNUASS;
– asumarea responsabilității CNAS pentru funcționarea defectuoasă a sistemului informatic, care chinuie medici și pacienți deopotrivă;
– dreptul la odihnă pentru care nu s-a găsit nici o soluție, medicii de familie neputând pleca în vacanță decât cu înlocuitor, ceea ce în foarte multe cazuri este extrem greu de găsit, casele de asigurări nepunând la dispoziție liste de medici înlocuitori.

”Dorim recunoașterea rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienlilor. Revendicările noastre au drept scop un act medical mai bun, care se răsfrânge direct asupra pacienților noștri. Considerăm că dezvoltarea asistenței medicale primare, va permite o mai bună sănătate a populației, o rezolvare mai promptă a nevoilor medicale uzuale și va produce economii consistente în sistem”, a declarat Dr. Novac Silvia ,  președintele Filialei PNMF Hunedoara.