La Vulcan au demarat ”Acțiuni urbane inovatoare” pentru Valea Jiului

Home Administrație La Vulcan au demarat ”Acțiuni urbane inovatoare” pentru Valea Jiului
La Vulcan au demarat ”Acțiuni urbane inovatoare” pentru Valea Jiului

Un important seminar de informare derulat sub genericul ”Acțiuni urbane inovatoare” a avut loc astăzi la sediul Primăriei municipiului Vulcan în cadrul unui program derulat de municipalitatea din Vulcan, în parteneriat cu Universitatea din Petroșani și Asociația Comitetul de Inițiativă – asociație reprezentativă a mediului de afaceri dn Valea Jiului.

Obiectivul acestui proiect îl constituie, în primul rând, realizarea unei baze de date cuprinzând informații despre forța de muncă disponibilă la nivel local, despre calificarea celor aflați în căutarea unui loc de muncă dar și despre terenurile și spațiile de producție disponibile la nivelul regiunii Văii Jiului. În paralel dar și pe baza acestor informații, autoritățile locale din regiunile cu minim 50.000 de locuitori, dar și orice asociație sau grupare a autorităților regionale pot aplica pentru obținerea unor finanțări de până la 5 milioane de euro, cu o componentă nerambursabilă de 80%.

”Practic, acest nou tip de program finanțat de UE își propune să unească, în scopul dezvoltării comunităților locale, autoritățile publice locale și diverse instituții, organizații, asociații, firme private care vor conlucra în elaborarea și implementarea unor proiecte inovatoare ce pot fi implementate cu sprijinul unor universități, ONG-uri și alte părți interesate. Considerăm că, în Valea Jiului, avem oportunitatea de a beneficia de consultanța Universității din Petroșani, avem un mediu de afaceri interesat și multe organizații neguvernamentale interesate de viața comunităților, astfel încât avem toate șansele de a putea dezvolta și astfel de programe de dezolvare bazate pe inovare”, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

De altfel, la seminarul de informare care a avut loc astăzi la Vulcan au participat, alături de primarul Gheorghe Ile și viceprimarul Cristian Merișanu – reprezentanții APL Vulcan, rectorul Universității din Petroșani – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, primarul orașului Aninoasa – Nicolae Dunca, viceprimarul municipiului Lupeni – Iacob Mesaroș, președintele Asociației Comitetul de Inițiativă – Constantin Fulga și alte persoane interesate. Astfel, Municipiile  Vulcan și Lupeni și Orașul Aninoasa, cu un total de peste 60.000 de locuitori au devenit, împreună cu Universitatea din Petroșani și toate celelalte instituții educaționale din Valea Jiului, cu reprezentanții mediului economic și de afaceri și cu ONG-urile interesate, parteneri în demararea proiectului european intitulat ”Acțiuni urbane inovatoare”.

 

”Cred că acest proiect reprezintă pe de o parte, un instrument modern, european de gestionare a know-how-ului pentru dezvoltarea unor proiecte care să genereze locuri de muncă în cele trei localități partenere, în special pentru tineri, dar și să creeze cadrul necesar pentru dezvoltarea relațiilor de parteneriat cu actorii decizionali din comunitatea de afaceri (administrații, mediul economic, mediul educativ, societatea civilă etc) în vederea creșterii calității vieții în aceste comunități locale. Eu sper din suflet că vom reuși să propunem un proiect bun care să întrunească condițiile de eligibilitate și să aducă alți bani europeni pentru un viitor mai bun în Vulcan și în Valea Jiului”, spune viceprimarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu.

Inițial, acest proiect își propune crearea și funcționalizarea unei platforme digitale cuprinzînd informații despre capitalul uman și natural, capitalul investițional și potențialul de dezvoltre economică și socială al UAT-urilor partenere, înregistrarea oportunităților pentru tineri, atragerea de fonduri disponbile, eficientizarea proceselor educaționale și adaptarea acestora la cerințele de pe piața locală a muncii, revizuirea Strategiilor locale de dezvoltare. Toate aceste idei trebuiesc elaborate și prezentate până la finalul lunii martie, atunci când toate proiectele de acest fel din UE vor fi evaluate și, după caz, finanțate de către Uniunea Europeană.

Dincolo de avantajele evidente pentru comunitățile locale, acest proiect poate aduce importante beneficii și Universității din Petroșani. ”Universtatea din Petroșani și-a exprimat, în repetate rânduri, disponibilitatea de a susține orice fel de programe și proiecte ale comunităților locale din Valea Jiului, iar faptul că astăzi la Vulcan am făcut încă un pas concret în această direcție nu poate fi decât de bun augur. Este evident faptul că implementarea cu succes a unui astfel de proiect nu poate fi decât benefică pentru Vulcan, Lupeni și Aninoasa – localitățile care s-au asociat în acest scop. Nu încape îndoială însă că și pentru Universitatea din Petroșani acest proiect este unul benefic, pentru că vom lucra cu specialiștii noștri la elaborarea efectivă a bazelor de date solicitate iar, la final, Universitatea noastră va deține un spațiu complet echipat în calitate de ”gazdă” a platformei digitale de informații concepută în acest proiect”, arată prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.