Întâlnire peste timp a unui popor de ”Somnoroase păsărele” la Petrila

Home Cultură Întâlnire peste timp a unui popor de ”Somnoroase păsărele” la Petrila
Întâlnire peste timp a unui popor de ”Somnoroase păsărele” la Petrila

De aproape 35 de ani, fascinat de o artă care nu este la îndemâna oricui, își uimește vecinii, prietenii și oamenii care îl cunosc întâmplător cu măiestria sa în arta metaloplastiei.

Viorel Stroe din Petrila se pricepe de minune să transpună portrete sau peisaje prin reliefarea lor pe tablă de cupru și nu numai. Talentul localnicului este acela că lasă lucrul să curgă după propria-i imaginație.

Metaloplastia sau modelarea neferoaselor este o practică ridicată la nivel de artă din cele mai vechi timpuri. Tehnica oferă posibilități aproape nelimitate în crearea obiectelor decorative.

”Am început să îndrăgesc metaloplastia de pe vremea când lucram la fostele uzine de utilaj minier, am fost fascinat de această artă, văzând-ul pe meșterul strungar Mircea Filip, un foarte bun meseriaș. Nu îi plăcea să explice, a ”furat” și el meserie, la rândul lui, de la nea Cornel Moraru. Așa am reușit și eu să ”fur” meserie de la ei, după o destul de lungă perioadă, doi sau trei ani”,declară artistul petrilean.

Ce au în comun artistul petrilean cu Eminescu?

Expoziția personală a artistului metaloplast Viorel Stroe, nu se află la prima ediție însă, aceasta, cea de-a VIII -a, a fost una mai specială.

De ce spun specială, cu toate că orice expoziție în care ni se face cunoscută arta este una specială? Pentru artist, dar și pentru cei care doresc să cunoască arta, ziua de 15 ianuarie a însemnat inaugurarea sălii de expoziție din Petrila, aflată lângă Atelierul din Republicii, nr. 40, o zi în care românii marchează Ziua Culturii Naționale.

Ziua de 15 ianuarie reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu, iar Viorel Stroe este fascinat de poezia eminesciană, de tot ceea ce înseamnă Eminescu, emoție spirituală, simplitate dar și tulburare, genialitate și dragoste.

Fiind un foarte bun colecționar al operelor lui Mihai Eminescu, a ales ca această inaugurare să se petreacă în ziua nașterii poetului național, evenimentul fiind numit sugestiv ”Întâlnire peste timp a unui popor de ”Somnoroase păsărele”.

Într-un cadru intim în care și-au dat întâlnire prieteni, familie, cunoscuți oameni de artă și cultură, arta metaloplasticianului Viorel Stroe a fost ”botezată” cu poezia marelui Eminescu, recitată rând pe rând de cei prezenți, într-o armonie de chitară clasică, covrigi, biscuiți și atât – ”și o cană cu vin!”, momentele artistice fiind foarte bine ”gustate” de audiență.

Orașul Petrila dispune de un potențial creator deosebit, așa cum remarcă d-nul Bujor Bogdan, prezent la seara culturală petrileană, referindu-se cu ani în urmă la I.D. Sîrbu, Ladislau Schmidt sau, revenind în actualitate, Ion Barbu sau expozantul acestei seri, Viorel Stroe. Exceptând Lupeniul care mai are în funcționare Galeria de Artă ”Iosif Tellmann”, în Valea Jiului nu mai există spațiu expozițional, iar deschiderea acestei săli de la Petrila nu poate decât să fie benefică pentru viața culturală.

Într-un cuvânt, o seară culturală petrileană ”controlată” doar de spiritul ”incontrolabil” al marelui Eminescu, având pe fond vizual opera artistului în metaloplastie, Viorel Stroe. ”Eminescu să ne judece!”