Lansare de carte / ”Arc peste timp” la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Home Cultură Lansare de carte / ”Arc peste timp” la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, organizeazã miercuri, 17 ianuarie 2018, lansarea volumului „Muzeul din Deva. Arc peste timp”, autor dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetãtor stiintific II în cadrul institutiei noastre.

Actiunea se va desfãsura în Sala Semineului din Palatul Magna Curia, cu începere de la ora 11.00.
Volumul, apãrut la finalul anului 2017 la Editura Mega din Cluj-Napoca, redã o istorie a muzeului devean, care a început practic acum aproape 14 decenii, în 1880, odatã cu înfiintarea Societãtii de Istorie si Arheologie a Comitatului Hunedoara. Dupã cum precizeazã si autorul, ideea volumului a pornit de la o initiativã a Muzeul Brukenthal din Sibiu care a dorit sã marcheze împlinirea a douã secole de existentã (în 2017) printr-o serie de proiecte, unul dintre acestea intitulându-se Colectii private si muzee din România, în cadrul cãruia au fost organizate opt expozitii foto-documentare. „Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva a fost onorat de invitatia Muzeului Brukenthal, prezentând publicului sibian istoria de aproape 14 decenii a institutiei de la poalele cetãtii, în luna octombrie 2016. În anul 2017, produsul muzeal a fost itinerat la Deva, fiind prezentat publicului hunedorean”, a consemnat dr. Iosif Vasile Ferencz în Cuvântul înainte al cãrtii.

„Lucrarea publicatã acum nu constituie nicidecum o surprizã din perspectiva preocupãrilor stiintifice si publicistice ale autorului ei. Ceea ce meritã însã subliniat este faptul cã Iosif Vasile Ferencz, venind din sfera metodologicã si stiintificã a arheologiei, reuseste sã dezgroape si sã reînvie cu mult talent, folosind mijloacele si sursele de arhivã, istoria unui muzeu. Iar acest muzeu, cu o vechime mai mult decât centenarã, este una dintre cele mai importante institutii de acest gen din România”, precizeazã si dr. Aurel Rustoiu, cercetãtor la Institutul de Arheologie si Istorie a Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca. Volumul va fi prezentat de Georgeta Deju, sef Sectie Istorie si Artã din cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.