Ce crede eurodeputatul Siegfried Mureșan că trebuie să facă prim-ministrul României în următorul an

Home Politică Ce crede eurodeputatul Siegfried Mureșan că trebuie să facă prim-ministrul României în următorul an

Propus de către liderul PMP Traian Băsescu pentru funcția de Prim Ministru, la consultările de astăzi de la Palatul Cotroceni, europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PMP, este de părere că viitorul Prim Ministru al Guvernului României trebuie în primul și în primul rând, să fie un model. ”România are nevoie de un prim-ministru cinstit, competent și harnic. Prim-ministrul trebuie să știe ce trebuie făcut pentru a îmbunătăți viețile românilor. Avem nevoie de un prim-ministru capabil să scoată România din trecut și să o ducă în viitor”, scrie Mureșan pe o rețea de socializare.

În al doilea rând, Siegfried Mureșan apreciază că viitorul premier trebuie să pregătească Președinția Consiliului Uniunii Europene pe care România o va prelua pentru prima dată la 1 ianuarie 2019. ”Pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, președinția Consiliului este prioritatea zero în cele șase luni în care o exercită. Este cea mai mare oportunitate pe care o are țara noastră de a influența agenda Uniunii de când am devenit stat membru al UE. Este momentul în care toată lumea se va uita la noi. Toată Europa îi va privi în ochi pe cei care ne vor reprezenta. Acesta este momentul să punem toată România pe harta Uniunii Europene: cultura, istoria, turismul, sportivii români, olimpicii, întreprinzătorii, fermierii, artiștii, tinerii, persoanele în vârstă; să ne prezentăm ca o țară deschisă, inovatoare, orientată spre viitor. Președinția UE este prilejul de a aduce Europa aproape de fiecare cetățean, de a explica fiecăruia avantajele apartenenței la Uniunea Europeană și de a face oamenii să le simtă. În plus, în timpul președinției române se va decide bugetul UE pe următorii 7 ani, iar România va avea responsabilitatea de a conduce negocierile foarte grele la nivel european privind forma finală a bugetului. De rezultatul acestor negocieri va depinde câte fonduri europene va primi România până în 2027”, spune Mureșan.

În al treilea rând, acesta crede că prim-ministrul României trebuie să absoarbă toate fondurile europene care ne stau la dispoziție, deoarece acestea ne permit să construim autostrăzi, căi ferate, poduri, școli, spitale, ne ajută să dezvoltăm agricultura și să facem România mai puternică, în ansamblul ei.

În fine, în al patrulea rând, noul premier trebuie, în opinia lui Mureșan, să pregătească țara pentru aderarea la zona euro. El spune că aderarea trebuie pregătită bine, trebuie îndeplinite criteriile de aderare la moneda unică prevăzute de Tratatul de la Maastricht: deficit bugetar și datorie publică reduse, stabilitatea ratei de schimb, precum și rate reduse ale inflației și dobânzii pe termen lung. ”În prezent, România nu îndeplinește toate aceste criterii. Aderarea la zona euro va însemna mai multe investiții, mai multe locuri de muncă și mai multe oportunități pentru companiile românești. Avem nevoie de un prim-ministru care să se gândească la tineri și să investească în școli, dar și la vârstnici pe care trebuie să îi sprijine pentru a se recalifica și a avea acces la noi forme de muncă. Fermierii, profesorii, medicii, întreprinzătorii trebuie să fie pe lista de priorități ale prim-ministrului. Lumea s-a schimbat. Secolul trecut s-a încheiat, dar clasa politică din România e dominată de oameni din trecut, de idei din trecut. Trăim în altă lume acum. Avem nevoie de politicieni care să înțeleagă această lume și să aibă soluții pentru provocările cu care ne vom confrunta în următorii ani. A venit timpul să nu ne mai lăsăm conduși de nulități”, a mai precizat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a lansat astăzi, în cadrul consultărilor cu Președintele Klaus Iohannis propunerea ca Siegfried Mureșan să fie numit în funcția de Prim Ministru, având convingerea că acesta va putea coaliza un guvern competent, capabil că alinieze România la statutul său de țară membră a Uniunii Europene.  Liderul PMP a precizat, totodată că i-a propus Președintelui României și o variantă suplimentară de premier, în persoana lui Eugen Tomac. PMP este singurul partid de Opoziție care a propus astăzi, la consultările de la Palatul Cotroceni cu Președintele, o altă variantă de Prim Ministru, în contrapondere la propunerea PSD-ALDE, europarlamentarul Viorica Dăncilă.