Primăria orașului Petrila a fost gazda campaniei derulate de ITM Hunedoara pentru informarea și conștientizarea angajatorilor

Home Economie Primăria orașului Petrila a fost gazda campaniei derulate de ITM Hunedoara pentru informarea și conștientizarea angajatorilor
Primăria orașului Petrila a fost gazda campaniei derulate de ITM Hunedoara pentru informarea și conștientizarea angajatorilor

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor de pe raza orașului Petrila, Primăria orașului Petrila a găzduit campania de informare și conștientizare a angajatorilor, derulată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

Scopul principal al acestei campanii vizează aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea 62/2011, reglementate prin art. VII din OUG nr.82/2017, pentru modificarea și completarea unor acte normative, registrul general de evidență a salariaților și transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată în contextul numeroasele modificări legislative apărute în ultima perioadă.

”Munca nedeclarată reprezintă un fenomen de o gravitate crescută, cu care se confruntă societatea, și care se manifestă în diferite forme, atât prin nedeclararea către autorități a întregii activități a salariatului, cât și prin declararea parțială a activității acestuia  cu consecințe negative, pe termen scurt dar mai ales pe termen lung atât asupra lucrătorului care este privat de protecția pe care i-o acordă legislația muncii, cât și pentru societate, existând o relație interdependentă între plata contribuțiilor sociale și a impozitelor și accesul la drepturile de asigurări sociale și alte măsuri de protecție socială”, explică Oana Rotea-Afrim, inspector în inspecția muncii, ITM Hunedoara.

Inspectorul ITM a explicat că acest fapt atrage după sine și consecințe negative reflectate în economie, prin distorsionarea mediului concurențial. Astfel, angajatorii care utilizează munca nedeclarată se sustrag obligațiilor financiare, aflându-se, prin urmare, în concurență neloială cu acei angajatori care folosesc toate tipurile de resurse și depun eforturi reale pentru respectarea obligațiilor legale ce le revin.

Principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obținut atât de către persoana care desfășoară activitate, cât și de către angajator.

Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității, fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, sau în situația în care acesta are contractul individual de muncă suspendat ori se află în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, reprezintă muncă nedeclarată (la negru) și se sancționează drastic.

Astfel, modificările aduse de OUG nr. 53/2017 la Legea 53/2003 republicată – Codul Muncii, amenzile stabilite de legiuitor pentru cele două părți sunt:

– primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității – amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

– primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat – amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;

– primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial – amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Totodată, actul normativ introduce posibilitatea ca, pentru anumite contravenții, inspectorul de muncă să dispună, ca sancțiune complementară, „sistarea activității locului de muncă organizat, supus controlului”.

De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Discuțiile au continuat pe tema transformării muncii nedeclarate în muncă declarată, privind încheierea și transmiterea contractului individual de muncă precum și durata acestuia, a timpului de muncă, de odihnă și repausul periodic și a salariului minim pe economie.

Conform prevederilor art.1 din Hotărârea 846/2017, începând cu data de 01.01.2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1900 lei lunar, care nu include sporuri și alte adaosuri.

HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, prevede că orice modificare a datelor care se  produce de la data intrării în vigoare a prevederilor acesteia și până la data de 31.03.2018 se transmite până la 31.03.2018. Astfel, se impune încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă, anterior producerii modificării.

Netransmiterea modificărilor aduse în termenele prevăzute de HG nr.905/2017 constituie contravenție si se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei.

Toate companiile private sau de stat, inclusiv cele care au mai puțin de 21 de angajați, în temeiul prevederilor derogatorii de la Legea 62/2011, reglementate prin OUG 82/2017, aveau obligația să înceapă negocierile asupra actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare până la sfârșitul anului 2017.Conform articolului nr. 217 din Legea nr. 62/2011, neinițierea negocierii constituie contravenție cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei.

Un alt aspect la care se impune atenție din partea angajatorilor este termenul de transmitere a datelor în REVISAL 2018 care a suferit modificări importante, după cum informează inspectorul ITM, Oana Rotea-Afrim.

Cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către fiecare nou salariat, angajatorii vor transmite toate datele de identificare a angajatorului și a angajatului, precum și tipul contractului de muncă și alte date de identificare obligatorii.

În avans se transmit, de asemenea, data la care începe și data la care încetează detașarea și schimbările referitoare la perioada detașării, perioada, cauzele de suspendare și data încetării suspendării contractului individual de muncă, conform HG nr. 905/2017 care reglementează toate termenele de transmitere în REVISAL a modificărilor apărute în relația angajator-angajat.

Am încercat în acest articol să venim în sprijinul angajatorilor de pe raza orașului Petrila, și nu numai, cu toate că interesul acestora pentru informarea corectă a fost dezamăgitor. La întâlnirea publică cu inspectorul ITM Hunedoara au participat doar câțiva reprezentați ai angajatorilor locali, credem totuși că, poate, aceștia sunt deja suficient de informați în privința acestor aspecte discutate.

”Menționez faptul că este obligatoriu și foarte important ca angajatorii să pună corect în aplicare toate modificările aduse la Codul Muncii precum și celelalte aspecte discutate. Sancțiunile care se impun în cazul nerespectării legislației sunt foarte mari, iar interesul punerii în aplicare aparține angajatorilor, noi, inspectorii ITM, încercăm cu toate mijloacele să îi informăm corect asupra tuturor aspectelor”, a declarat în încheiere inspectorul ITM, Oana Rotea-Afrim