Femeile, mai predispuse la depresia de iarnă în comparaţie cu bărbaţii / Studiu

Home Stiri la zi Femeile, mai predispuse la depresia de iarnă în comparaţie cu bărbaţii / Studiu
Femeile, mai predispuse la depresia de iarnă în comparaţie cu bărbaţii / Studiu

Simptomele depresive care apar în sezonul de iarnă se manifestă mai frecvent la femei decât la bărbaţi, conform rezultatelor unui studiu publicat recent, citat de UPI.

În lunile de iarnă se înregistrează un vârf al frecvenţei stărilor de tristeţe şi de oboseală şi al incapacităţii de a mai găsi bucurie în activităţile care produceau plăcere în mod obişnuit, potrivit unei cercetări efectuate de o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie care a analizat informaţii prelevate de la peste 150.000 de persoane din această ţară. Conform concluziei studiului, cele mai afectate de aceste stări au fost femeile.

Cantitatea redusă de lumină solară din timpul iernii este unul dintre factorii asociaţi cu frecvenţa mai mare a simptomelor depresive în cazul femeilor, însă oamenii de ştiinţă au susţinut că principalul motiv îl reprezintă variaţiile de temperatură din mediul exterior.

De asemenea, potrivit rezultatelor analizei, schimbările sezoniere de dispoziţie par să fie independente de factori precum fumat, consum de alcool şi de activitatea fizică.

Descoperirile oferă ”dovada variaţiilor sezoniere pentru simptomele depresive, care par să fie mult mai pronunţate la femei decât la bărbaţi”, după cum a declarat autorul studiului, Daniel Smith, profesor de psihiatrie la Universitatea Glasgow din Scoţia.

”Încă nu cunoaştem deplin motivul pentru care se întâmplă acest lucru”, a precizat acesta în cadrul unui comunicat de presă emis de universitate.

Însă, potrivit lui Smith, „a fost interesant (de observat) că schimbările au fost independente de factori sociali şi care ţin de stilul de viaţă, probabil sugerând un mecanism biologic specific în funcţie de sex”.

„Evident, aceasta este o zonă complexă şi totodată importantă, ce necesită studii mai aprofundate”, a subliniat Smith.

”Personalul medical ar trebui să ţină seama de aceste diferenţe specifice în funcţie de sex (ce se manifestă) la nivelul populaţiei în ceea ce priveşte variaţia sezonieră de dispoziţie pentru a ajuta la recunoaşterea şi la tratarea simptomelor depresive pe tot parcursul anului calendaristic”, a adăugat conducătorul studiului.

Concluziile cercetării au fost publicate în Journal of Affective Disorders.

AGERPRES