Peste 30 de acțiuni cultural-educaționale pe agenda administrației locale din municipiul Vulcan în 2018

Home Administrație Peste 30 de acțiuni cultural-educaționale pe agenda administrației locale din municipiul Vulcan în 2018
Peste 30 de acțiuni cultural-educaționale pe agenda administrației locale din municipiul Vulcan în 2018

Dincolo de investițiile publice și activitățile edilitar-gospodărești care constituie activitatea de bază a administrației publice locale din municipiul Vulcan, la fel ca și în anii precedenți, Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan acordă o atenție cuvenită organizării și sprijinirii activităților culturale, artistice, educaționale și turiștice care se vor desfășura în anul 2018.

În acest sens, primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile a prezentat Consiliului local, la ședința din luna ianuarie, un proiect de hotărâre inițiat împreună cu membri ai Comisiei de cultură din Consiliul local, respectiv Pompiliu Barbu, Vasile Pop, Petrică Dragu și Eugenia Bărbiță, proiect cuprinzând Programul acțiunilor culturale, științifice, artistice, sportive și de divertisment pentru anul 2018, împreună cu cotele de finanțare necesare desfășurării acestora.

Am propus Consiliului local și le mulțumesc colegilor consilieri pentru sugestii și completări, un program de activități culturale și sportive care să acopere evenimentele tradiționale pe care le organizăm în Vulcan, dar care să fie completate și cu activități noi pe care adminisrația locală le va finanța în acest an. Avem la dispoziție pentru acest tip de activități, din bugetul local, suma de 475.000 de lei pentru anul 2018”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

Desigur, un rol important în programul activităților culturale derulate de municipalitatea din Vulcan îl vor avea evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri. Acestea vor debuta chiar pe 24 Ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, considerată a fi evenimentul precursor al Marii Uniri de la 1918. În programul ”Centenar”, Vulcanul va găzdui și alte evenimente de amploare, după cum urmează: Ziua Eroilor (17 mai), Ziua Drapelului Național (26 iunie), Ziua Imnului Național (29 iulie), Memorialul Primului Război Mondial în Pasul Vîlcan (25 august), Ziua Armatei Române (25 octombrie), Ziua Națională a României  (1 Decembrie). ”Noi, la Vulcan, am acordat întotdeauna atenția cuvenită reperelor importante din istoria neamului românesc și  evenimentelor care au marcat momente istorice esențiale din Vulcan și regiunea Văii Jiului. Mărturie stau în acest sens nu doar activitățile pe care le derulăm în mod constant, ci și felul în care am reușit să marcăm în Pasul Vîlcan, prin realizarea Memorialului Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, prezența istorică a acestei palme de pământ în făurirea României Mari. Acum, în anul Centenarului, aceste momente vor avea o solemnitate aparte, așa cum se cuvine, în cinstea bravilor înaintași care au realizat, cu prețul jertfei lor, idealul unirii românilor într-un singur stat național independent”, explică Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Tradițiile seculare ale oamenilor de pe aceste meleaguri, obiceiurile, portul, cântecul și jocul momârlănesc, precum și arta culinară a acestora sunt tot atâtea elemente care constituie punctele de reper ale nedeilor tradiționale care vor fi organizate și în acest an în municipiul Vulcan, începând cu Nedeia Momârlanilor din Dealu Babii (13 mai), Festivalul de folclor ”Flori de Munte” – ediția a VIII-a (25 mai), Nedeia de Rusalii a momârlanilor din Paroșeni (27 mai), Crăciunul în Paroșeni (23 decembrie) și, evident, Nedeia Vulcăneană, eveniment ajuns la ediția cu numărul 47, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic, educațional și sportiv din municipiul Vulcan (27 iunie-1 iulie). În completarea acestor evenimente vine și Târgul Produselor Agroalimentare Românești (11-14 octombrie).

În municipiul Vulcan, grație unor dascăli implicați nu doar în activitatea de la clasă, ci și în organizarea unor evenimente extracuriculare deosebit de apreciate de tinerii artiști ai comunității locale, au luat naștere câteva festivaluri de muzică cu rezonanță regională și națională, dar și o serie de evenimente cultural-educaționale față de care implicarea organizatorică și susținerea financiară din partea Primăriei și Consiliului local vin ca o firească completare a efortului profesorilor și elevilor implicați. Astfel, municipalitatea din Vulcan este și în 2018
co-organizator al unor evenimente cultural-artistice deosebite precum: Spectacolul artistic ”Mărțișor pentru mama” (1 martie), Festivalul de cultură și artă ”Simfonia Primăverii” (aprilie 2018), Ziua Copilului (1 iunie), Festivalul-concurs de literatură ”Niciodată toamna nu fu mai frumoasă” (octombrie 2018), Festivalul-concurs de muzică folk ”Te salut generație-n blugi !” (8 decembrie), Festivalul regional ”Brăduțul de argint” (15 decembrie).

Acestor activități cultural-artistice li se adaugă și altele care marchează evenimente importante din viața comunității locale vulcănene, cum sunt, spre exemplu: Ziua Femeii (8 martie), Ziua Romilor (8 aprilie), Ziua Minerului (6 august),Ziua Persoanelor în Vârstă (1 Octombrie), Ziua Educatorului (5 Octombrie), Balul Bobocilor (octombrie 2018), Crăciunul Vulcănenilor (5-25 decembrie) sau Revelionul Vulcănenilor (31 decembrie).

În calendarul activităților sportive și de divertisment ale anului 2018, la loc de cinste sunt așezate câteva evenimente deosebit de apreciate în comunitatea locală a Vulcanului, cum sunt: Festivalul de iarnă ”Zăpezile Bucurei”, cu concursuri de schi, snowboard și săniuțe în Pasul Vîlcan, desfășurat în week-end-urile din luna februarie. Pentru iubitorii turismului și sporturilor de vară, Vulcanul organizează tot în Pasul Vîlcan, în 26 august, Ziua Mondială a Turismului și ediția a VI-a a Concursului sportiv ”Castelul din Carpați”, cu competiții de mountain-bike și cros montan.

De asemenea, succesul reputat anul trecut de competiția de longboarding desfășurată în premieră la Pasul Vîlcan (pe DJ 664) a determinat alegerea Vulcanului drept gazdă a etapei I din 2018 – intitulată ”Transylvania Downhill” – de Cupă Mondială la longboarding, un eveniment care va aduce la Vulcan cei mai buni practicanți ai acestui sport extrem de pe trei continente (Europa, America și Australia). Evenimentul, programat pentru 2 iulie 2018, va fi urmat de un concert rock-dance cu artiști de renume, concert care va avea loc în satul de vacanță de la Pasul Vîlcan.