Restart pentru ”Petrila noastră, cea de toate zilele…”

Home Cultură Restart pentru ”Petrila noastră, cea de toate zilele…”
Restart pentru ”Petrila noastră, cea de toate zilele…”

Dacă până acum viitorul fostei mine Petrila părea roz doar în ”Petrila Paralelă” din universul lui Ion Barbu, pentru mulți virtual și pentru prea puțini real, iată că ”lumina de la capătul tunelului” a început să se vadă din ce în ce mai intens, deschizând minți și suflete pentru o comunitate care nu părea să mai poată vedea măcar o fărâmă de izbândă.

Poate cuvintele sunt puțin cam dure însă, același ”Barbu și ai lui”, a demonstrat că nimic nu este imposibil de realizat atunci când există voință, bazat pe un univers ”paralel”, așa cum îi place artistului să spună, universul din care obligatoriu va trebui să facă parte întreaga comunitate petrileană, acum, în ceasul al doisprezece-lea.

”Mâine începe ieri” la Petrila, a fost genericul unei mese rotunde de la Casa de Cultură ”Ladislau Schmidt” din Petrila, o dezbatere în care Petrila a spus ”Nu Urâtului”. Cinci ore de discuții (nicidecum plictisitoare) în care au fost antrenați factori importanți care pot și vor să schimbe destinul fostei mine Petrila, la capătul cărora s-a realizat o alianță (să o numesc istorică? – Barbu știe!).

Pe de o parte, Colonia Literară Petrila – Casa I.D. Sârbu, pe de altă parte, administrația de la Petrila și, nu în ultimul rând, societatea civilă, profesori, arhitecți renumiți, tineri și mai puțin tineri cu speranțe în viitor, profesori, artiști și entuziaști care și-au dat mâna pentru a face ceva pentru rămășițele colosului industrial rămas după închiderea minei. Într-un cuvânt ”au pus-o” de-o alianță (iar mă provoc să o numesc istorică) în care toți se obligă să schimbe un destin. Și nu vorbim aici de un destin oarecare, vorbim de destinul unei comunități, Petrila.

Dacă l-am întreba pe Ion Barbu ”Ce-ați făcut în ultimii cinci ani?”, ar spune că, de mai bine de cinci ani încearcă să schimbe ceva în orașul ”gri”, să-i dea culoare, să îl aducă la viață. Și nu a făcut-o oricum, ci a adunat pe lângă el pe toți aceia care i-ar putea fi sprijin în drumul anevoios pe care era conștient că va trebui să îl facă. Schimbarea unei mentalități învechite și, fapt dovedit de artist, o mentalitate care nu schimba cu nimic mersul orașului.

”Dați România pe mâna artiștilor, că de manageri <<pricepuți>> suntem sătui!”, artistul grafic Ion Barbu într-un interviu realizat de Ruxandra Hurezean.

Împreună cu ”armata” pe  care și-a dobândit-o a reușit să aducă ”Colonia Petrila” la rangul de planetă, ”Planeta Petrila”, acesta fiind chiar subiectul unui documentar impresionant realizat de HBO România.

Motivați de aceleași idealuri încep construcția strategiei, având de această dată ca aliat și pe actualul primar al orașului Petrila, Vasile Jurca.

Vasile Jurca este cel care s-a împotrivit, pe vremea când era viceprimarul orașului, demolării clădirilor istorice din perimetrul fostei mine Petrila. Eforturile viceprimarului Vasile Jurca, împreună cu Irina Iamandescu, Ilinca Păun și Ina Stoian – arhitecte din București, Cristina Sucală – arhitect Franța, Dragoș Dascălu – profesor de arhitectură la Cluj și Ion Barbu, cu care a lucrat la acest demers, dând roade la acea vreme, ministrul Culturii emițând un ordin prin care clasează mai multe cădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”

De data aceasta pe poziția de primar participă în mod activ la tot ceea ce presupune acum punerea în valoare a acestui obiectiv istoric, convins că va fi un real succes pentru întreaga comunitate.

Concret, la masa rotundă… ”Petrila restart!”

– primul ”document oficial” care pune bazele unei asocieri între administrația locală și societatea civilă, ca membri fondatori ai unei noi Asociații ”Planeta Petrila” cu scopul de administrare a tuturor activităților și acțiunilor imediate, precum și în perspectivă, derulate pentru transformarea spațiului fostei mine Petrila.

– oportunități care pot fi realizate efectiv, având ca exemple concrete alte situri industriale, atât din România cât și din Europa care au ajuns la finalizarea proiectelor de acest gen.

– activități care se pot derula în perspectiva imediată, cu caracter cultural-artistic, economic, inclusiv creare de noi locuri de muncă.

– găsirea celor mai bune căi de finanțare, având sprijinul administrației locale și experiența în derularea proiectelor cu finanțare guvernamentală și europeană.

Acestea sunt doar câteva dintre discuțiile concretizate la masa rotundă, pe marginea cărora au fost aduse argumente viabile cu exemplificări din toată Europa.

La discuții au fost ”părtași”:

– dr. Arh. Ilinca PĂUN CONSTANTINESCU, București;

– arh. Cristina SUCALĂ, Paris;

– arh. Loredana GAIȚĂ, Timișoara;

– arh. Mihai-Ionuț DANCIU, Petroșani;

– art. Ion BARBU, Petrila;

– art. Suzana DAN, expert cultural EPHEMAIR, București;

– dr. Irina HASNAȘ, Rețeaua Memoriei / IICMER, București

– Ovidiu MIHĂIȚĂ, Președinte al Asociației Teatrelor Independente, Timișoara.

– Teodora BORGHOF, expert fonduri europene;

– arh. Anca BOTEZAN, Deva

– ec. Vasile JURCA – Primarul orașului Petrila;

– jr. Adriana DĂIAN, secretar Primăria Petrila;

– ing. Ion TEMNEANU, director Mina Petrila;

– ing. Rolland SZEDLACSEK, Petrila,

precum și alte personalități din cadrul societății civile.