”Mica Unire” sărbătorită la Petroșani într-un eveniment ce consemnează onorarea cetățenilor emblematici din comunitatea locală

Sărbătoarea Micii Uniri de la 24 Ianuarie 1859 deschide la Petroșani seria activităților culturale, artistice și civice organizate de Primăria și Consiliul local în cursul anului 2018.

Pentru acest eveniment, administrația publică locală a pregătit un program artistic,  în parteneriat cu unitățile de învățământ liceal din localitate, în cadrul căruia va fi evocată importanța momentului istoric de la 24 Ianuarie 1859. ”Este evident pentru toți românii că momentul istoric de la 24 Ianuarie 1859 este unul de o importanță deosebită în istoria națională a poporului român și tocmai de aceea, el trebuie omagiat ca atare. Anul acesta, reperele istorice ale românilor sunt cu atât mai importante cu cât țara noastră sărbătorește Centenarul Marii Uniri. Și noi, la Petroșani, ne-am propus să marcăm de-a lungul acestui an, prin diverse activități specifice, Centenarul România 100, iar evenimentul pe care-l organizăm în cinstea Micii Uniri de la 24 Ianuarie 1859 deschide seria acestor activități”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, pimarul municipiului Petroșani.

În același timp, a devenit o apreciată tradiție a municipalității de la Petroșani aceea de a onora, cu prilejul manifestărilor publice organizate în cinstea ”Micii Uniri” și acei oameni emblematici ai comunității locale, cărora Consiliul local al municipiului Petroșani le-a decernat titlul de Cetățean de onoare al acestei localități. ”O comunitate unită se strânge întotdeauna în jurul modelelor pe care le are, oameni de valoare din variate domenii de activitate, oameni care prin ceea ce au făcut în viața și activitatea lor, reprezintă ceva pentru noi toți. De aceea, ne bucurăm ca, la fiecare început de an, să-i onorăm pe acei cetățeni emblematici ai comunității noastre cărora Consiliul local a găsit de cuviință să le confere titlul de cetățean de onoare al municipului Petroșani”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Anul acesta, prima sesiune de decernare a titlurilor de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani îi are drept subiecți pe:

  • prof.emerit.dr. Ioan Piso – istoric de prestigiu, născut la Petroșani în 1944, considerat drept un titan al istoriei și arheologiei din țara noastră;
  • prof.univ.dr. Ovidiu Bordula – cadru didactic al Universității de Arte din București, născut la Petroșani în 1948, unul dintre cei mai mari experți din România în domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice;
  • dr.ing. Iosif Bocan – specialist recunoscut în domeniul minier, fost director al mai multor exploatări miniere și director general al RAH;
  • dr.ing. Ioan Ranța – specialist în industria minieră, autor a 25 de lucrări științifice de specialitate, reprezentant al României în CAER pe zona industriei miniere.

Evenimentul organziat cu acest prilej de Primăria și Consiliul local Petroșani va avea loc marți, 23 ianuarie 2018, de la ora 12,00 la sala de marmură a primăriei din Petroșani.