Elevi și profesori din Spania, Italia și Polonia, parteneri ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, au fost oaspeți ai primarului Lucian Resmeriță

Home Administrație Elevi și profesori din Spania, Italia și Polonia, parteneri ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, au fost oaspeți ai primarului Lucian Resmeriță
Elevi și profesori din Spania, Italia și Polonia, parteneri ai Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni, au fost oaspeți ai primarului Lucian Resmeriță

Un număr de 14 elevi și 8 profesori din Spania, Polonia și Italia sunt prezenți, în aceste zile, în Valea Jiului, la Lupeni, unde se derulează o nouă etapă a proiectului Erasmus+ intitulat ”Sports and health. The best to enjoy learning about Europe” (”Sport și sănătate. Cea mai bună cale de a te bucura învățând despre Europa”.

Proiectul, coodonat de prof. Rafael Gómez Santos, de la Școala CEIP din La Vega De San Mateo (Insulele Canare/ Spania), are ca parteneri școala Szkola Podstawowa Integracyjna nr. 21, din Koszalin (Polonia), școala Istituto Comprensivo F. D’Amico, din Rosolini (Sicilia/Italia), respectiv Școala gimnazială nr. 2 Lupeni (România) – structură a Liceului Teoretic Mircea Eliade din municipiul Lupeni. 

Delegațiile de profesori și elevi prezente în cadrul acestui proiect la Lupeni, au fost primite în cursul acestei zile de către primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, la sediul Administrației Publice Locale din Lupeni. Primarul municipiului Lupeni le-a vorbit oaspeților despre istoria și prezentul muncipiului Lupeni, făcând o scurtă descriere a acestui oraș, din punct de vedere geografic, economic și social, dar a ținut să le vorbească oaspeților săi și despre rolul proiectelor europene care au în centrul atenției educația, amintind în acest sens că, la rândul său, înainte de a fi primar al municipiului Lupeni, a fost profesor de fizică și manager al unui colegiu din regiunea Văii Jiului și a participat la dezvoltarea unor proiecte de acest tip.

”Le-am spus invitaților noștri de astăzi câteva cuvinte despre cine suntem noi, comunitatea locală din municipiul Lupeni. Le-am vorbit despre istoria și tradițiile noastre, despre momârlani și despre mineri, despre frumoasa noastră stațiune Straja și bineînțeles, le-am vorbit despre educație, despre importanța acesteia în viața comunităților locale și despre importanța acestor schimburi de experiențe benefice pentru profesorii și elevii din țările europene partenere în proiectele de tip Erasmus+”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Acesta a amintit și faptul că între comunitatea locală din Lupeni și țările prezente în acest proiect, există interacțiuni cu rădăcini adânci în istoria noastră comună. ”Le-am spus, spre exemplu, oaspeților noștri din Polonia că, la mina Lupeni, la finele secolului al XIX-lea, lua ființă primul sindicat din istoria mineritului de pe aceste meleaguri, acesta fiind înființat de muncitorii polonezi care munceau aici. Desigur, în ceea ce privește relațiile noastre cu Spania și Italia, avem și aici interacțiuni certe, mulți locuitori ai Lupeniului fiind prezenți astăzi pe piața muncii din cele două țări. În același timp le-am spus și membrilor acestor delegații că stațiunea turistică Straja îi așteaptă pe toți turiștii din țările pe care le reprezintă să vină și să se bucure de un sejur la munte, fie iarna – la schi, fie vara- în drumeție”, a mai declarat primarul Lucian Resmeriță.

Proiectul educațional ”Sport și sănătate. Cea mai bună cale de a te bucura învățând despre Europa” este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Erasmus +, cheia 2 – Parteneriate strategice în domeniul educației, formării şi tineretului, cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, parteneriate numai între școli.