Parada ”Micii Uniri” deschide activitățile anului Centenar în municipiul Vulcan

Home Administrație Parada ”Micii Uniri” deschide activitățile anului Centenar în municipiul Vulcan

Sărbătoarea ”Micii Uniri” de la 24 Ianuarie 1859 a fost, în ultimii ani, la Vulcan, un reper istoric care a generat acțiuni pe măsura însemnătății istorice a acestui eveniment, acțiuni derulate sub egida Primăriei și Consiliului local Vulcan, în parteneriat cu Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmizegetusa” din Valea Jiului și Filiala județeană Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”.

Primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile apreciază că, deși Valea Jiului și regiunea Transilvaniei nu au putut fi parte la momentul istoric al ”Micii Uniri” înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în urmă cu  mai bine de un secol și jumătate, acesta a fost primul pas spre posibilitatea realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și, din acest motiv, actul Unirii de la 24 ianuarie 1859 este unul important pentru toți românii.

Vulcănenii marchează acest moment istoric, an de an, prin intermediul uneia dintre cele mai frumoase activități cultural-istorice derulate în Valea Jiului. Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, dă asigurări că la fel se va întâmpla și anul acesta. ”Suntem deja pregătiți pentru a sărbători, alături de cetățenii municipiului Vulcan, așa cum se cuvine, înfăptuirea Micii Uniri. Ne vom întâlni, cu oficialitățile locale și oaspeții care vor onora acest eveniment de la Vulcan, dar și împreună cu colegii din Asociația Cadrelor Militare și cu cetățeni ai Vulcanului, în după-amiaza zilei de 24 ianuarie, de la ora 16,00 la Cinematograful Luceafărul, unde vom viziona împreună un film istoric. După finalizarea proiecției cinematografice ne vom întâlni în zona sensului giratoriu de la Profi, de unde vom porni parada militară și civilă și vom face marșul cu torțe pe Bulevardul Mihai Viteazu, până la sensul giratoriu de la Primărie, acolo unde vom organiza o mare Horă a Unirii. Îi invit alături de noi pe toți cetățenii care doresc să fie părtași la acest eveniment memorabil”, a mai spus Gheorghe Ile.