Universitatea din Petroșani deschide porți de colaborare academică în Viena-Austria

Home Educație Universitatea din Petroșani deschide porți de colaborare academică în Viena-Austria
Universitatea din Petroșani deschide porți de colaborare academică în Viena-Austria

Relațiile internaționale stabilite cu instituții academice și asociații educaționale din Europa și de pe întregul mapamond reprezintă una din activitățile care asigură Universității din Petroșani nu doar un plus de imagine pentru cartea de vizită a apreciatei Universități din Valea Jiului, ci și noi oportunități de colaborare în domeniul academic și de cercetare, care pot asigura o perspectivă de dezvoltare suplimentară pentru aceasta.

În acest context s-a înscris și vizita pe care Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, împreună cu conf.univ.dr.ing. Olimpiu Stoicuța de la Facultatea de Mașini și Instalații Electrice a Universității din Petroșani au întreprins-o, în cursul săptămânii trecute, în Capitala Austriei – Viena. Reprezentanții Universității din Petroșani au răspuns astfel în mod favorabil invitației lansate de Asociația „Innovateur Technicum Austria“reprezentată de dipl.FH. Viktor Maier și  ec. Adrian Manole, precum și invitației Rectorului Universității pentru Științe Tehnice Aplicate din Viena (FH Technikum Wien), FH. prof.dipl. dr.ing. Fritz Schmöllebeck și a FH. prof.dipl.dr. Felix Himmelstoß, unul dintre cei mai prolifici inventatori ai Austriei.

În urma acestei vizite s-au conturat câteva direcții clare de colaborare între cele două instituții educaționale și de cercetare-inventică din Austria și Universitatea din Petroșani. ”Am stabilit împreună cu rectorul Universității de Științe Tehnice Aplicate din Viena, domnul profesor doctor Fritz Schmöllebeck, câteva importante direcții de colaborare academică între cele două universități. Este vorba aici despre demararea unor programe de schimburi de experiență academică între studenți și profesori din Petroșani și Viena, prin intermediul programului european Erasmus+. Am stabilit însă și posibilitatea colaborării noastre în ceea ce privește derularea unor programe de studiu în pregătirea în ciclul de master și școala doctorală a unor studenți din Austria la Petroșani, dar și alte elemente comune prin care vom putea colabora în domeniul cercetării. Cred că atragerea acestui nou partener al universității noastre în structura relațiilor internaționale pe care le are Universitatea din Petroșani este una de bun augur și îmi exprim convingerea că rezultatele se vor vedea, la rândul lor, în scurt timp”, a declarat prof.univ. dr.ing. Radu Sorin – Rectorul Universității din Petroșani.

De o importanță similară este și aderarea Universității din Petroșani la Asociația „Innovateur Technicum Austria“, instituție finanțată de Camera de Comerț a Austriei, o asociație care-și propune, printre altele, să sprijine ideile inovatoare (invenții, studii de cercetare, studii de piață etc.) și să intermedieze soluții de sprijin în dezvoltarea acestora. Universitatea din Petroșani va face parte cu titlu onorific din cadrul acestei asociații, iar calitatea de reprezentant direct al instituției academice de la Petroșani în această asociație a fost solicitată de către partenerii austrieci pentru conf.univ.dr.ing. Olimpiu Stoicuța. ”Invitația de a fi prezenți în cadrul Asociației „Innovateur Technicum Austria“ reprezintă încă un reper al prestigiului de care se bucură Universitatea din Petroșani la nivel internațional, iar acest lucru poate conduce mai departe la diverse soluții de dezvoltare a unor relații de parteneriat în domeniul educației și cercetării în Austria dar și în alte țări europene. În plan personal, desigur, sunt onorat de faptul că voi putea reprezenta Universitatea din Petroșani în cadrul acestei asociații și-mi doresc să mă ridic la înălțimea acestei
onorante responsabilități”,
a declarat conf.univ.dr.ing. Olimpiu Stoicuța.