Centenarul marii Uniri a început astăzi și la Petrila

Home Cultură Centenarul marii Uniri a început astăzi și la Petrila
Centenarul marii Uniri a început astăzi și la Petrila

Anul 2018 este deja sinonim pentru toți românii cu Centenarul Marii Uniri. Sub aceste auspcii s-au desfășurat astăzi și la Petrila activitățile culturale, artistice și educative dedciate sărbătorii celor 159 de ani care s-au scurs de la 24 ianuarie 1859, data la care s-a săvârșit ”Mica Unire” a Moldovei cu Țara Românească, eveniment politic precursor al  actului istoric de la 1 Decembrie 1918.

Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul local al orașului Petrila, împreună cu unitățile de învățământ din localitate, s-a cocretizat într-un emoționant spectacol în care copiii Petrilei au evocat însemnătatea ”Micii Uniri” în istoria noastră națională.

La eveniment a participat și primarul orașului Petrila, Vasile Jurca. ”În luna ianuarie am demarat acțiunile dedicate ”Centenarului Marii Uniri”, împreună cu școlile de pe raza orașului Petrila. Am sărbătorit astăzi împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza. Susțin cu onoare și demnitate trilogia întemeietorilor neamului românesc, Mihai Viteazu – 1600, Alexandru Ioan Cuza – 1859 și Ferdinand I – 1918 și consider că avem obligația și datoria față de înaintașii noștri să arătăm generațiilor viitoare jertfa și sacrificiile pe care înaintașii noștri le-au făcut pentru ca noi astăzi să putem fi liberi, independenți și să ne cunoaștem identitatea și unitatea noastră națională”, a declarat primarul Vasile Jurca.