”Fidelitate” cu casa închisă, pe scena teatrului din Petroșani

Home Cultură ”Fidelitate” cu casa închisă, pe scena teatrului din Petroșani
”Fidelitate” cu casa închisă, pe scena teatrului din Petroșani

Sâmbătă, 4 februarie 2018 de la ora 17,00, Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani găzduiește prezentarea piesei ”FIDELITATE”, o comedie scrisă de Chazz Palminteri, spectacolul urmând a fi jucat, așa cum se întâmplă tot mai des la Petroșani, cu ”casa închisă”, toate biletele pentru acest regal de artă teatrală fiind epuizate. 

Protagoniștii piesei, Florin Busuioc (Busu), Adelaida Zamfira și Gheorghe Ifrim, actori „fideli” comediilor de calitate, vă promit o seară de neuitat, în piesa regizată de Dragoș Câmpan, cu scenografia aparținând Mariei Dore.

Piesa lui Chazz Palminteri, scenarist, regizor, actor și producător de origine italiană, poate fi integrată teatrului bulevardier modern. A fost jucată cu succes pe alte meridiane, s-a realizat și un film în care autorul a jucat, este amuzant scrisă ca situații cu lovituri spectaculoase de teatru, cu replici pline de umor și personaje bine construite.

În relația unui cuplu de oameni avuți – Maggie (Adelaida Zamfira) și Jack (Florin Busuioc) ajunsă într-un impact, cu ironie analizată psihologic, intervine un ucigaș plătit, Tony (Gheorghe Ifrim), nu se știe de cine, și el cu probleme psihologice; acțiunea, conflictele, sunt dibaci expuse dramatic cu savoare comică. Autorul se dovedește că știe a scrie comedii cu motivare psihologică în relații și subtile trimiterii spre actualitatea curentă.

Trebuie specificat meritul regizorului Dragoș Campan, cunoscut pentru spectacolele de la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești, care dovedește o analiză teatrală atentă a textului. Alege și conduce cu pricepere distribuția și folosește suportul scenografic reușit creat de Maria Dore. Meritul principal al regizorului care se ferește de orice exagerare, rămâne însă, îndrumarea fiecărui actor pentru specularea situațiilor comice.

Întâlnim din nou pe Gheorghe Ifrim într-un rol cu bază comică – Tony, interpretat cu intenția logică de a arăta că trăirea dramatică a unor situații poate evidenția exploziv scopul scrierii ironic, satiric. Excelent actorul definește personajul, un ucigaș plătit, un posibil mafiot care își are problemele sale personale și drept ajutor un psiholog. Gheorghe Ifrim speculează cu măsură în expresie stările personajului și relațiile sale cu Maggie, interpretarea sa având drept rezultat un umor rafinat, cuceritor, actorul Teatrului “Bulandra”, demonstrând din nou, capacitățile sale speciale pentru comedie.

Maggie, femeia plictisită de viața casnică, dar care a adus fondurile necesare afacerilor soțului este caracterizată sugestiv de Adelaida Zamfira. Actrița dezvoltă ambiguitatea lui Maggie mai ales când aceasta devine o doamnă elegantă care își afirmă dorința de aventură și răzbunare. Este un rol de referință realizarea credibilă a personajului pentru această talentată actriță independentă.

O surpriză plăcută produce apariția în teatru a lui Florin Busuioc. Actorul se pliază la nuanță pentru definirea esenței profilului și atitudinilor soțului infidel al lui Maggie, om de afaceri. Florin Busuioc transmite verosimil atenționarea că imoralitatea poate fi specifică, firească și multora din cei avuți. Cei trei sunt minunați prin modul în care relatând situații dramatice cu sinceritate interioară, produc comicul scopului satiric al textului și umorul aplaudat de public.

Organizatorii spun că “Fidelitate” este un spectacol de la care nimeni nu poate pleca dezamăgit. De la regizor, scenograf până la cei trei interpreți de excepție, “Fidelitate” ne arată că teatrul independent activează consecvent cultural, fără sofisticări derizorii de imagine, fiind direct în comunicarea cu haz a unor “fotografii” desprinse din actualitatea zilelor noastre.