Salvatori montani din România la Congresul Internaţional de Salvare pe pârtiile de schi din Caucaz

Home Reportaj Salvatori montani din România la Congresul Internaţional de Salvare pe pârtiile de schi din Caucaz
Salvatori montani din România la Congresul Internaţional de Salvare pe pârtiile de schi din Caucaz

O delegaţie formată din zece salvatori montani din Gorj, Argeş, Hunedoara, Mureş şi Covasna reprezinta Salvamont România la Congresul Internaţional de Salvare pe pârtiile de schi organizat de Federaţia Internaţională a Patrulelor de Schi (FIPS) şi Serviciul de salvare montană din Rusia, actiune ce loc până in data 27 ianuarie în staţiunea Rosa Khutor din Caucaz.

Delegatia Romaniei a reusit deja sa faca o impresie frumoasa prin identitatea vizuala si prin implicarea in activitatile practice . ”Delegatia noastra a sustinut materialul ” Salvatorul montan , profesie, calificare , certificare ” prin care a prezentat modul de organizare a activitatii Salvamont si sistemul de pregatire profesionala” ,Romania fiind recunoscuta ca tara care a reglementat aceasta profesie in Comunitate Europeana”, se arată într-un comunicat a Centrului Național Salvamont România. 

De altfel, așa cum se mai precizează în comunicat, în afara de Rusia, ca țară gazdă, doar două țări au fost acceptate să organizeze în cadruol acestui eveniment internațional, o „seară națională”, acestea fiind Statele Unite ale Americii și România, ziua României fiind stabilită pentru seara zilei de joi, 25 ianuarie, aceasta constituind un bun prilej de promovare a tot ceea ce înseamnă turism și Salvamont în România.

Ţara noastră este membră cu drepturi depline în acest for internaţional ce reuneşte 33 de ţări membre şi membri asociaţi din întreaga lume. Congresul reprezintă o oportunitate deosebită pentru salvamontiştii români de a intra în contact, prin delegaţia participantă, de a face schimb de informaţii şi de experienţă, cu asociaţii naţionale de salvare montană şi pe pârtii de schi , organizaţii profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane de pe toate continentele, ţara noastră fiind recunoscută şi apreciată pentru cadrul legislativ foarte bun şi complet asigurat activităţii de salvare montană, pentru soluţia găsită de desfăşurare a activităţii în structură mixtă, angajaţi şi voluntari, si pentru sistemul de formare profesională. Membri cu drepturi depline şi în Comitetul Internaţional de Salvare montană CISA IKAR , salvamontiştii români se bucură de o poziţie foarte bună în rândul ţărilor cu activitate de salvare montană reuşind să menţină aceasta activitate mereu“ la înălţime”.

Delegația Salvamont România la Congresul Internaţional de Salvare pe pârtiile de schi este condusă de Președintele Sabin Cornoiu, județul Hunedoara fiind reprezentat de șeful Serviciului Județean Salvamont, Ovidiu Bodean împreună cu salvamontistul Doru Oprișoni.