Cum a împărțit Consiliul județean banii publici pentru comunitățile locale din județul Hunedoara

Home Administrație Cum a împărțit Consiliul județean banii publici pentru comunitățile locale din județul Hunedoara
Cum a împărțit Consiliul județean banii publici pentru comunitățile locale din județul Hunedoara

Dincolo de sumele colectate din taxele și impozitele locale, în construirea Bugetelor locale pentru anul 2018 ale administrațiilor publice locale din județul Hunedoara, sumele repartizate de la Consiliul județean au o pondere extrem de importantă. Spre exemplu, după ce la finele anului trecut, dintr-o eroare, Primăria Uricani a pierdut circa 20 de miliarde de lei pentru că banii neutilizați din fondurile de calamități primite pe finalul anului de la Guvern au fost retrași, primarul Dănuț Buhăescu își punea singurele speranțe în echilibrarea bugetului local pentru acest an în sumele repartizate de la Consiliul județean.

Din fericire, la ședința din 26 ianuarie, în care consilierii județeni au dezbătut și votat sumele de bani distribuite către autoritățile publice locale, Uricaniul a primit 800.000 de lei, cea mai mare sumă repartizată către un UAT din județ din
fondurile provenite din cotele defalcate din impozitul pe venit aflate la dispoziția autorităților județene. Sume considerabil mai mici au fost repartizate, din aceleași fonduri, pentru celelalte localități hunedorene. Astfel, municipiile din Valea Jiului au primit de la Consiliul județean sume de 450.000 de lei (pentru Vulcan și Lupeni), respectiv 300.000 de lei (pentru municipiul Petroșani), în timp ce pentru orașul Aninoasa s-au alocat 350.000 de lei, iar pentru Petrila – 350.000 de lei.

La prima vedere, am putea spune că Valea Jiului a fost favorizată în repartizarea fondurilor județene provenite din cota de 17,25% din impozitul pe venit colectat în județul nostru, având în vedere că municipii precum Deva (cu 100.000 lei), Brad (cu 300.000 lei) sau chiar Hunedoara și Orăștie (cu câte 400.000 de lei) au primit mai puțin bani. Situația este similară și în ceea ce privește comparația cu alte orașe din județ, dacă avem în vedere sumele repartizate pentru alte orașe, cum ar fi: Geoagiu – 200.000 lei; Hațeg – 200.000 lei; Călan – 250.000 lei sau chiar Simeria – 400.000 lei.

Consilierii județeni ai PNL au făcut însă o analiză ceva mai profundă din care rezultă că, de fapt, la repartizarea banilor de la Consiliul județean, Valea Jiului a fost văduvită de fonduri semnificative. Liderul PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș, cunoscut finanțist, arată că de fapt, în repartizarea sumelor, Consiliul județean nu a ținut cont de prevederile Legii Bugetului de Stat, unde se stabilește că repartiizarea sumelor din cota de impozit pe venit se face ținând cont de o formulă de calcul rezultată din înmulțirea numărului de locuitori al fiecărei localități cu suma de 25 de lei. Din calculele liberalilor, rezultă că de fapt,  UAT-urile din Valea Jiului au pierdut aproape 10% din sumele cuvenite.

Pe de altă parte, președintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea Bobora, apreciază că repartizarea resurselor bugetare ale Consiliului județean către administrațiile locale s-a făcut în mod echilibrat și transparent, ținându-se cont de problematica fiecărei localități și de disponibilățile bugetare ale Consilului județean. ”Nu a fost deloc ușor să împărțim 11 miliarde de lei către cele 69 de UAT-uri dn județul nostru. Cu atât mai mult cu cât banii sunt mult mai puțini față de cei pe care i-am avut la dispoziție anul trecut, când am împărțit 21 de miliarde de lei”, spune Mircea Bobora, președintele Consiliului județean Hunedoara. Acesta apreciază, în același timp, că nu a favorizat sau defavorizat primarii pe criterii de apartenență politică, alocând, spre exemplu, 125.000 de lei către comuna Pui sau 200.000 de lei către comuna Vălișoara, ambele conduse de primari liberali.