Prioritățile Nataliei Intotero la Ministerul Românilor de Pretutindeni

Home Politică Prioritățile Nataliei Intotero la Ministerul Românilor de Pretutindeni

Natalia Intotero, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 15 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi două abţineri.

Natalia Intotero a spus, la audieri, că printre priorităţile sale se numără crearea unui Muzeu al Românilor de Pretutindeni, dar şi sprijinirea programelor legate de Centenarul Marii Uniri.  „După cum ştim cu toţii, sunt aproximativ 10 milioane de români care trăiesc în afara graniţelor ţării noastre, conform strategiei pentru Românii de Pretutindeni. Ce putem face şi stă în puterea noastră este să asigurăm o mai bună legătură cu românii noştri de pretutindeni, o legătură de care avem cu toţii nevoie, atât ei, cât şi noi, cei rămaşi aici acasă”, a subliniat ministrul propus.

Referitor la programele culturale dedicate românilor de dincolo de graniţe, Intotero a apreciat că „fără cultură şi spiritualitate nu se va cunoaşte niciodată drumul către libertate”.

„Sunt un om al dialogului şi cred că trebuie să ne considerăm binecuvântaţi că am prins, suntem în viaţă în acest an 2018, anul Centenarului”, a afirmat ea, referitor la programele legate de această aniversare.

Mai mult, ea a spus că ştie că există „o mare dorinţă din partea românilor de pretutindeni – şi anume aceea de a avea un muzeu propriu al lor”. „Voi încerca să identific împreună cu echipa de la minister şi cu toţi factorii abilitaţi un spaţiu corespunzător pentru înfiinţarea Muzeului Românilor de Pretutindeni şi acest lucru va fi pentru mine o prioritate”, a mai afirmat aceasta.

Natalia Intotero a arătat că, din informaţiile sale, „sunt foarte mulţi români care şi-ar dori să se întoarcă acasă”.

La audieri, lui Intotero i-a fost amintit un articol în care era citată spunând că românii ar trebui să rămână în ţară chiar dacă aceasta ar însemna să aibă trei locuri de muncă. „Nu vreau să comentez anumite apariţii, anumite articole de la un moment dat. Dacă au fost interpretate în acest mod, îmi cer scuze. Îmi iubesc ţara, îi iubesc pe români şi voi depune tot efortul meu pentru ca românii din afara graniţelor să fie reprezentaţi şi îmi doresc foarte mult o colaborare”, a replicat ministrul Românilor de Pretutindeni.

AGERPRES