La Petroșani, în colecția privată a lui Haralambie Vochițoiu, se află singurul exemplar original în limba română al Tratatului de la Trianon

Pasiunea pentru istorie și un inedit complex de împrejurări face ca, în anul Centeran al constituirii României Mari, singurul exemplar original în limba română al Tratatului de la Trianon, documentul care confințește recunoașterea oficială a constituirii României Mari ca stat național, suveran și independent, să fie acum în posesia omului de afaceri Haralambie Vochițoiu din Petroșani, fost politician și senator al României.

Tratatul de la Trianon, cunoscut și sub numele de Pactul de la Trianon a fost semnat  la data de 4 iunie 1920 de către Franța, Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Japonia, România, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, Cehoslovacia și alte nouă state – pe de o parte – precum și de Ungaria, pe de altă parte, odată cu finalizarea negocierilor de pace de după Primul Război Mondial. Din partea României, Tratatul a fost semnat de dr. Ion Cantacuzino –ministru de stat și de ilustrul politician care a fost Nicolae Titulescu, fost ministru de externe. Tratatul a fost ratificat de Marea Britanie în mai 1921 și de Franța, în iunie 1921. Cu ocazia dezbaterilor referitoare la ratificarea de către Franța, acest document a confirmat frontierele fixate pentru România și integritatea sa teritorială, spunând: „Franța nu va interveni niciodată împreună cu guvernele aliate și prietene, pentru a dăuna dreptului României la suveranitate națională, oricât de puțin”.

Cum a ajuns documentul care confirmă și garantează, în mod oficial, actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 și constituirea României Mari, în posesia lui Haralambie Vochițoiu ? Iată povestea, spusă chiar de către acesta: ”Acum 100 de ani, peste 100.000 de români adunați pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, și-au strigat din toata ființa lor visul strămoșesc, “Vrem să ne unim cu țara!” Doar că lucrul acesta nu s-a întâmplat în seara aceea… Acolo, la Alba Iulia, românii au reușit să declanșeze un proces care se va finaliza, în mod fericit, abia peste un an și jumătate. La finalul acestui traseu și abrupt și sinuos, s-a născut cu acceptul Puterilor Aliate și Asociate, Statul Român modern. Actul de naștere al Statului Român actual este Tratatul de la Trianon din 4 Iunie 1920 !Document atât de drag nouă, românilor de bună credință (indiferent de naționalitate) și atât de urât de unele minți înfierbântate care mai visează la “fâșii” din România… Am reușit să recuperez acest document, singurul în limba română păstrat până astăzi, din colecția patriotului Corneliu Vadim Tudor. L-am achiziționat, printr-o licitație publică în 4 februarie 2016”, explică Haralambie Vochițoiu.

Documentul achiziționat de fostul lider politic local a fost autentificat de expertul Ana Andreescu încă din anul 2003, fapt certificat și în documentul de vânzare emis de Casa de Licitație Artmark, prin intermediul căreia s-a făcut schimbul de proprietate al acestui important document. Chiar și așa, Haralambie Vochițoiu a vrut să se asigure, o dată în plus, de singularitatea acestui document. În acest sens, zilele trecute, Vochițoiu a vizitat cel mai mare fond arhivistic privat din România, coordonat de Mihai Nicolae (”un român fabulos”, în descrierea lui Vochițoiu) unde a primit confirmarea faptului că documentul aflat acum în posesia sa este unic. ”Acest document-Tratatul de la Trianon – Certificatul de Naștere al Statului Român contemporan, nu mai există, în România și în limba română, decât în acest singur exemplar. Voi căuta o soluție ca acest document atât de valoros să poată fi văzut și analizat de cât mai mulți români interesați, mai ales în acest an special, în care marcăm Centenarul Marii Uniri. Dacă doriți, acesta este felul meu de a le spune compatrioților mei, La mulți ani !”, a mai adăugat Haralambie Vochițoiu.