INTERVIU / Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni: ”Proiectele de modernizare a municipiului Lupeni continuă și în anul 2018”

Home Administrație INTERVIU / Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni: ”Proiectele de modernizare a municipiului Lupeni continuă și în anul 2018”
INTERVIU / Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni: ”Proiectele de modernizare a municipiului Lupeni continuă și în anul 2018”

– Domnule primar Lucian Resmeriță, municipiul Lupeni și-a continuat în ritm accelerat dezvoltarea în cursul anului trecut. Veți putea menține și în acest an ștacheta la același nivel ?

– Eu sunt convins că da. Și când spun acest lucru mă bazez, în primul rând, pe faptul că o bună parte din proiectele pe care le avem privind reabilitarea infrastructurii publice locale și modernizarea municipiului Lupeni merg în continuarea lucrărilor pe care deja le-am făcut în anul 2017 și în cel precedent. Avem asigurată și finanțarea acestor investiții și, odată cu venirea primăverii, vom trece direct la treabă.

Despre ce fel de proiecte este vorba, domnule primar ?

– Dacă vorbim despre infrastructura de transport, despre drumuri, trotuare și alei, pot să vă spun că anul acesta continuăm implementarea proiectului care a fost inițiat de către fratele meu, în perioada în care a îndeplinit mandatul de primar al municipiului Lupeni. Este vorba despre proiectul de asfaltare a străzilor, pentru care am alocat anul acesta 7,5 milioane de lei (adică 75 de miliarde, în bani vechi). Cu acești bani, vom reabilita complet drumurile şi trotuarele din toate cartierele de blocuri, dar şi drumul principal care străbate Lupeniul – Bulevardul Păcii, precum și străzile Pomilor, Calea Brăii (până la Şcoala Gimnazială nr. 3), strada Straja şi toate trotuarele din Bărbăteni.

– Sunt și foarte multe zone mai puțin centrale, în care cetățenii așteaptă la rândul lor asfaltarea drumurilor.
Cartierul Ștefan spre
exemplu…

– Așa este. După cum se știe, în anii anteriori, noi am început și aici lucrările de investiție la reabilitarea și modernizarea drumului de acces. Intenția noastră este să modernizăm complet acest drum, atât pe componenta de acces cât și în zona întregii colonii Ștefan. Doar că trebuie să lucrăm nu în mod ”heirupist”, ci ”cu cap”. În Colonia Ștefan, ca de altfel în foarte multe zone din municipiul Lupeni, anul acesta vor începe ample lucrări de introducere, reabilitare și moderizare a rețelelor de apă și canalizare, pe un program european pe care-l vom realiza împreună cu cei de la Apa Serv. Eu cred – și sunt convins că și cetățenii îmi dau dreptate – că ar fi fost absurd să turnăm în 2017 asfaltul pe străzile din Ștefan, pentru ca anul acesta să venim și să spargem drumul pentru a putea lucra la infrastructura de apă-canal. Ceea ce pot să-i asigur pe cei care locuiesc în zona Coloniei Ștefan este că, după finalizarea investițiilor făcute de cei de la apă-canal, pasul următor, firesc, va fi acela de a moderniza drumurile și
trotuarele din acest cartier. Așa vom încerca să acționăm peste tot unde e nevoie de acest tip de investiții. Spre exemplu, tot în acest an, vom derula un proiect important, în valoare de 2 milioane de lei (20 de miliarde, în bani vechi), proiect prin care ne-am propus să construim rigole de scrugerea apei pe toate străzile cu case din municipiul Lupeni. Cetăţenii din aceste zone cer demult acest lucru, fapt pentru care am stabilit ca în acest an să pornim efectiv şi acest tip de lucrări. Avem finalizate documentațiile și aprobată finanțarea pentru circa 12 km de rigole ce vor fi executate în acest an din fonduri de la bugetul local. Acestea vizează, în principal,  amenajarea de rigole pe străzile Valea Vacii, Tusu, străzile din Cartierul Ştefan, Mierleasa, 9 Mai, Zănoaga sau Brazilor, la care, în limita bugetului alocat, mai pot fi adăugate și altele. De ce începem reabilitarea drumurilor din zonele de case cu construirea de rigole ? Răspunsul stă tot în dorința noastră de a face lucrurile așa cum trebuie și nu, cum spune românul, de mântuială. În general, zonele cu case din Lupeni sunt situate pe coaste, iar fără amenajarea de rigole, asflatul turnat pe aceste străzi nu ar avea o durată de viață mai mare de un an, pentru că ar fi spălat de scurgerea apelor în perioadele ploioase.

– Putem vorbi și despre alte investiții majore în 2018, la Lupeni ?

– Evident. Am semnat deja, la Ministerul Dezvoltării Regionale o serie de programe de finanțare care au ca scop, spre exemplu, construirea unui nou bloc ANL în municipiul Lupeni. În domeniul infrastructurii din educație, ne-am propus reabilitarea clădirii ce găzduieşte Grădiniţa nr. 5 de pe Bulevardul Păcii din Bărbăteni, atât în interior, cât şi la exterior, precum şi izolarea clădirii şi refacerea acoperişului Liceului Teoretic Lupeni din Cartierul Viitorului. Iar planurile noastre pentru infrastructura din educație sunt mult mai mari, motiv pentru care încercăm să accesăm bani europeni cu care să putem face acele investiții pe care ni le-am propus și pe care elevii și profesorii din Lupeni le merită. Vom vedea dacă proiectele noastre vor trece de etapele de evaluare și atunci vom detalia și acest aspect.

– Pentru că vorbiți de proiecte europene, credeți că banii europeni vor ajunge anul acesta și pentru dezvoltarea unor proiecte în Lupeni ?

– Aici aș putea să vă spun că banii europeni au și ajuns deja la Lupeni. După cum am informat încă din primele zile ale anului 2018, municipiul Lupeni a reușit să obțină finanțare din partea Uniunii Europene – și vobim aici de o finanțare de 27 de milioane de lei (adică, 270 de miliarde, în bani vechi) – din fonduri europene nerambursabile, prin intermediul unei finanțări din cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU). Proiectul intitulat ”Bahtalo. Împreună combatem sărăcia și discriminarea”, aduce nu doar 270 de miliarde de lei comunității noastre locale, ci și posibilitatea implementării unor proiecte care au ca obiect eradicarea sărăciei din municipiul Lupeni, în mod special în rândul comunităților de romi. Acest proiect se adresează unui număr de 960 de persoane din municipiul Lupeni, din care 381 de etnie romă, persoane identificate a fi cu un grad ridicat de sărăcie. El se va derula pe parcursul a 36 de luni, respectiv până în anul 2020.

– Domnule primar, de pe acum știind ce intenții aveți pentru anul 2018, vă dorim succes în implementarea acestor proiecte.

A consemnat Tiberiu VINȚAN