Manifestare culturală la Deva de Anul Nou Chinezesc

Home Cultură Manifestare culturală la Deva de Anul Nou Chinezesc
Manifestare culturală la Deva de Anul Nou Chinezesc

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în colaborare cu Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul „Confucius” din Sibiu, organizează în ziua de 12 februarie 2018, ora 1000, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, o manifestare culturală prilejuită de Anului Nou Chinezesc, anul 4716, anul Câinelui de Pământ, care începe la 16 februarie.

În ultimii ani, Biblioteca Județeană este implicată activ într-un proiect cultural de mare amploare, în parteneriat cu cele două instituții din Sibiu, prin care sunt organizate cursuri de limbă și cultură chineză pentru ca publicul din Deva și din județul Hunedoara să afle cât mai multe despre cultura și spiritualitatea poporului chinez. Interesul nostru față de civilizația milenară a Chinei este din ce în ce mai mare, motiv pentru care Biblioteca Județeană a înființat și o filială cu cărți în limba chineză, unde vizitatorii se pot informa despre viața culturală, economică și spirituală a Chinei.

”Am diversificat și activitățile culturale pe care le organizăm în cadrul acestui proiect, sărbătorirea Anului Nou chinezesc fiind una dintre ele. Și anul acesta, ne întâlnim cu partenerii noștri de proiect – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul „Confucius” din Sibiu – și sărbătorim împreună Anul Câinelui de Pământ. De mii de ani, chinezii își coordonează viața sub semnul celor 12 animale ce le guvernează calendarul, animale care, potrivit credinței lor, își pun pecetea asupra celor născuți sub zodia lor și le împrumută  trăsături. Astfel, caracteristice semnului Câinelui sunt două valori fundamentale: dialogul și solidaritatea. Întreaga colaborare pe care o avem cu partenerii noștri de proiect, cu numeroșii prieteni chinezi pe care ni i-am făcut de-a lungul anilor s-a situat întotdeauna sub semnul acestor valori universale. Vom întâmpina și noi Anul Nou Chinezesc, alături de prietenii noștri, cu bucurie și încredere în viitor, cultivând și mai mult prietenia dintre noi și gândindu-ne la noi modalități de cooperare. Anul Nou Chinezesc este și sărbătoarea primăverii, a noii vieți, a noilor speranțe, este o sărbătoare a bucuriei și luminii pe care ne face plăcere s-o petrecem împreună cu prietenii noștri chinezi. Toți cei care doresc să fie alături de noi și de colaboratorii noștri chinezi pentru a serba împreună intrarea în Anul Câinelui de Pământ, care vor să cunoască mai profund cultura și tradițiile poprului chinez sunt așteptați la această manifestare culturală”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene  „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.