Municipalitatea din Petroșani caută soluții pentru a acoperi deficitul bugetar al anului 2018, estimat la circa 6 milioane de lei

Home Administrație Municipalitatea din Petroșani caută soluții pentru a acoperi deficitul bugetar al anului 2018, estimat la circa 6 milioane de lei

”Țopăiala fiscal-bugetară” a Guvernelor din 2017, ca să utilizăm un termen consacrat de  chiar Președintele României, Klaus Iohannis, a generat grave disfuncții bugetare pentru majoritatea autorităților administrației publice locale din România. Și în Valea Jiului, dincolo de optimismul manifestat de primarii social-democrați, bazat în general pe promisiunile liderilor politici și al celor din Guvern, situația banilor pe care Primăriile le vor avea la dispoziție în acest an, nu este una deloc roză. Privite dinspre singura administrație locală din Valea Jiului condusă de un primar care reprezintă Opoziția Politică, cea de la Petroșani, lucrurile par a fi însă mult mai grave.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi (PNL) recunoaște că se află într-o situație nemaiîntâlnită până acum la Petroșani. ”Modificările legislative operate pe finalul anului trecut ne pun practic în fața faptului împlinit, lăsându-ne cu o ”gaură” în bugetul pentru acest an, rezultată în principal din reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, pe care noi am calculat-o ca fiind în sumă de aproximativ 6 milioane de lei. În bani vechi, 60 de miliarde de lei. Este vorba, practic, cam de tot ceea ce înseamnă bugetul nostru pentru investiții, într-un an de zile. Sigur că, în aceste condiții, dincolo de promisiunile pe care le-am primit și de la Guvern, și de la Consilul județean, care rămâne de văzut când și în ce fel e vor concretiza, dacă se vor concretiza, trebuie să vedem cum ne vom drămui banii astfel încât să putem funcționa”, spune pimarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În acest sens, în construcția Bugetului local pentru anul 2018, sunt propuse deja o serie de măsuri drastice de reducere a cheltuielilor, care urmează să fie supuse, în perioada următoare, dezbaterii publice și, mai apoi, aprobării Consiliului local. Municipalitatea din Petroșani ia în calcul ca, pe lângă reducerea cheltuielilor curente, să renunțe anul acesta și la o serie de investiții publice pe care le avea inițial în vedere, precum și la o serie de evenimente cultural-artistice, sportive și de altă natură sau chiar la diminuarea cotelor de finanțare a unor organizații neguvenamentale, cluburi sportive, culte ș.a.m.d. Chiar dacă nu au fost încă luate decizii clare în acest sens, la Primăria Petroșani se discută deja despre posibilitatea ca, în acest an, municipalitatea să nu mai poată organiza, spre exemplu, Zilele Municipiului sau Revelionul Pensionarilor.

Ceea ce este mai grav este că, diminuarea drastică a acestor categorii de cheltuieli bugetare, tot nu este în măsură să echilibreze bugetul local aferent acestui an. În aceste condiții, împreună cu echipa de specialitate din cadrul Primăriei, dar și cu permanenta consultare și avizare a Consiliului local, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a propus deja luarea unor măsuri severe, nepopulare, dar în același timp, inevitabile. Unele dintre aceste măsuri deja au fost adoptate în Consiliul local, și facem aici referire la suspendarea alocării drepturilor financiare pentru hrană acordate polițiștilor locali sau restrângerea unor drepturi financiare acordate membrilor echipei Salvamont. ”Nu excludem și posibilitatea de a lua și alte măsuri similare, pentru că nu avem alte soluții. În același timp, vreau să-i asigur pe toți salariații noștri că, în măsura în care promisiunile financiare pe care le-am primit de la Guvern și Consiliul județean, privind acordarea de sume compensatorii care să echilibreze Bugetul local, vor fi onorate, evident că vom renunța imediat la aceste măsuri de austeritate, pe care nu le-am putut anticipa, nu ni le dorim și de care nu putem fi făcuți răspunzători”, arată Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petroșaniului.

Deocamdată, cert este faptul că sursele de constituire a veniturilor la Bugetul local al municipiului Petroșani pentru anul 2018 sunt drastic diminuate. Mai mult, la repartizarea veniturilor cuvenite municipiului Petroșani din cote defalcate din impozitul pe venit, respectiv din TVA, cote primite de la Guvern prin intermediul Consiliului județean, Petroșaniul, la fel ca și celelalte municipii din Valea Jiului și județul Hunedoara, a fost defavorizat, primind mai puțini bani decât ce cuveniți din aplicarea formulelor legislative prvind repartizarea acestor categorii de fonduri. ”Este adevărat, domnul președinte Bobora a promis că ne va mai aloca și alți bani la rectificările bugetare operate de Consiliul județean, cum ar fi de exemplu restituirea cheltuielilor pe care noi le-am făcut anul trecut pentru reabilitarea drumului de centură. Vom vedea, pe parcurs ce se va întâmpla”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Zilele următoare, municipalitatea din Petroșani va finaliza creionarea Bugetului local al anului 2018, care urmează să fie apoi supus dezbaterii publice și, mai apoi, va fi aprobat în Consiliul local. Misiunea forului legislativ de la Petroșani este însă, la fel ca și a primarului localității, una la fel de grea.