Comunicarea contravenţiei referitoare la lipsa rovinietei pe drumurile publice se va putea face în maxim două luni

Home Stiri la zi Comunicarea contravenţiei referitoare la lipsa rovinietei pe drumurile publice se va putea face în maxim două luni
Comunicarea contravenţiei referitoare la lipsa rovinietei pe drumurile publice se va putea face în maxim două luni

Deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea articolului 9 din Ordonanţa Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Actul normativ a fost adoptat anterior de Senat.

Potrivit proiectului de lege, amendat de comisii, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.

Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei şi peajului.

Modificarea legislativă privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe drumurile naţionale din România se impune deoarece norma nu era suficient de clară, iar instanţele interpretau diferit situaţii reclamate de mulţi cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei, a explicat deputatul PNL Lucian Bode.

„Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care modifică Ordonanţa de Urgenţă 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe drumurile naţionale din România. Erau sancţionaţi de mai multe ori conducători auto în intervalul în care CNAIR-ul, în situaţia de faţă, era obligat să transmită acel proces-verbal. Întârziau nepermis de mult, nu transmiteau proces-verbal şi în continuare primeau amenzi pe bandă rulantă. Instanţele erau sesizate şi de aici am pornit cu iniţiativa – foarte multe procese pe rol. Noi nu am făcut altceva decât să punem în acord această hotărâre cu legislaţia”, a precizat Bode, într-o declaraţie acordată presei.

El a adăugat că aplicarea sancţiunii se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei, potrivit unor articole din proiectul de lege adoptat marţi. De asemenea, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se transmite obligatoriu în două luni, iar în intervalul de la data săvârşirii contravenţiei şi până la data comunicării procesului-verbal nu se mai poate aplica altă sancţiune.

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care şoferul nu este anunţat în termenul prevăzut de lege că a primit această amendă, Bode a răspuns că se prescrie contravenţia.

„În momentul în care trec cele patru luni de zile, lucrurile sunt foarte clare. Dacă în patru luni de zile nu este anunţat, se prescrie respectiva contravenţie. În condiţii normale, interpretând modificările despre care vorbim, respective contravenţie nu este valabilă dacă nu este comunicată în termenul stabilit de legiuitor”, a menţionat deputatul.

Legea va intra în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

AGERPRES