Iuliu Winkler: ”Continuă discriminarea minorităților naționale prin geo-blocare”

Home Politică Iuliu Winkler: ”Continuă discriminarea minorităților naționale prin geo-blocare”

Regulamentul UE care abordează geo-blocarea și alte forme de discriminare bazate pe cetățenia, naționalitatea, domiciliul sau sediul clienților, din păcate, nu rezolvă accesul nediscriminatoriu pe piața unică la serviciile audio-vizuale, cetățenii europeni aparținând minorităților naționale sau lingvistice rămânând cei mai afectați, susține deputatul european Iuliu Winkler.

”Punând în aplicare în mod eficient piața unică, nu numai pentru bunuri, ci și pentru servicii, comerț digital, capital și energie, putem crea 4 milioane de noi locuri de muncă pentru cetățenii noștri, adăugând în același timp aproximativ 1,5 miliarde de euro economiei UE. Chiar dacă este un pas în direcția cea bună, propunerea este imperfectă, având în vedere că nu abordează toate formele de discriminare, în special conținutul protejat de drepturi de autor. Acestea includ transmisii de filme, televiziune, muzică sau cărți electronice. Văd o legătură aici cu situația cu adevărat îngrijorătoare a aproape 50 de milioane de oameni, acei cetățeni aparținând minorităților etnice și lingvistice din Europa, care continuă să fie afectați de astfel de practici discriminatorii”, a afirmat europarlamentarul UDMR într-o declarație scrisă.

Potrivit acestuia, nici după aplicarea noului regulament, cetățenii europeni care aparțin minorităților naționale sau lingvistice dintr-un stat membru nu vor avea acces la anumite transmisii culturale sau sportive în limba maternă difuzate în țările vecine pentru că prezentul regulament menține caracterul discriminatoriu al furnizării de acces pe baza licențelor teritoriale exclusive. ”Exact acești cetățeni sunt semnatarii inițiativei Minority SafePack, care abordează discriminarea bazată pe etnie. Geo-blocarea conținutului protejat prin drepturi de autor este o discriminare majoră, iar PE are obligația să audă și vocea cetățenilor aparținând minorităților naționale și să rezolve acest neajuns”, a mai arătat Winkler în declarația sa.

Practic, prin modificările acestui regulament, PE ar fi putut elimina barierele create de frontierele terestre dintre state în privința transmisiunilor audio-vizuale, astfel încât, de exemplu, germanii din Tirolul de Sud sau maghiarii din România sau Slovacia ar fi putut urmări întreceri sportive comentate în limba maternă.

Parlamentul European a adoptat, marți, la Strasbourg, cu o mare majoritate Raportul  ”Geo-blocarea și alte forme de discriminare bazate pe cetățenia sau naționalitatea, domiciliul sau sediul clienților”.