Petrila a fost gazda Festivalului primăverii chinezești în România

Home Cultură Petrila a fost gazda Festivalului primăverii chinezești în România
Petrila a fost gazda Festivalului primăverii chinezești în România

16 februarie este ziua în care, peste tot în lume, poporul chinez sărbătorește noul an chinezesc. În România, pentru a marca acest eveniment, Institutul Cultural Confucius și Universitatea de limbă chineză din Beijing, în colaborare cu Universitatea din Petroșani și Primăria orașului Petrila au marcat acest eveniment, prin derularea primei ediții a Festivalului primăverii chinezești din România.

Evenimentul a avut loc la finele săptămânii trecute, în sala de spectacole a Casei de cultură ”Ladislau Schimdt” din Petrila, în prezența unui numeros public, dar și a unor personalități publice locale printre care-i remarcăm aici pe Vasilică Jurca – primarul orașului Petrila, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin – Rectorul Universității din Petroșani, Dorin Curtean – viceprimarul orașului Petrila ș.a.m.d.

Evenimentul cultural-artistic s-a concretizat într-un frumos spectacol având ca temă principală cultura și arta chineză. Toate acestea au fost devoalate publicului de către artiștii din cadrul Asociației ”Lirica” din Petroșani (condus de prof. Tiberiu Coconeț), de elevi ai Colegiului Tehnic Constantin Brâncuși Petrila, de la Clubul Copiilor Petrila, Clubul copiilor Petroșani, de sportivii din cadrul Clubului Sportiv Școlar din Petrosani – secția gimnastică aerobică, de sportivii din cadrul Asociației San Montan, și de cei care studiază sub emblema Casei de cultură Petrila.

”Felicitări, în primul rând, tuturor celor care au făcut posibil acest proiect cultural deosebit, aici, la Petrila. Pentru mine, acest proiect a demarat în 2009 când eram inspector școlar general. Arunci am făcut un prim parteneriat cu cei de la Institutul Conficius din Sibiu și Liceul de Artă din Deva, prin care s-a început predarea limbii chineze în județul nostru. Astăzi, încurajez dezvoltarea culturii chineze și învățarea limbii chinezești în Valea Jiului, lucru pe care-l derulăm sub egida Universității din Petroșani și care, iată, și prin acest demers artistic, își dovedește din plin eficiența”, a declarat rectorul Radu Sorin.

Primarul orașului Petrila, Vasilică Jurca, s-a declarat la rândul său, impresionat de talentul copiilor care pus n scenă, cu pasiune, un program artistic de înaltă ținută, având ca subiect cultura și arta chineză. ”Toți ce care au reușit să pună în scenă acest frumos eveniment, merită din plin aprecierile și aplauzele noastre. Dincolo de ineditul acestui spectacol, apreciez în mod deosebit modul în care copii și tineri talentați, îndrumați de dascăli pasionați, au oferit un recital artistic atât de variat și de sensibil, pe o temă atât de complexă, cum este cultura chineză”, a declarat Vasilică Jurca, primarul orașului Petrila.

Fotografii: Vasile Laurențiu Sorin