Prolog la ediția a 19-a a Premiilor Exclusiv

Home Stiri la zi Prolog la ediția a 19-a a Premiilor Exclusiv
Prolog la ediția a 19-a a Premiilor Exclusiv

Intrăm în cel de-al nouăsprezecelea an consecutiv de când, în cadrul ”Galei Premiilor Exclusiv” ne-am asumat misiunea de a cântări dintr-o perspectivă oarecum subiectivă (dar căreia am reușit să-i impunem, în timp, și o necesară obiectivitate) activitatea unor oameni care s-au remarcat, la nivel local, în diverse domenii de activitate.

Încă din primele zile ale anului, emoţia acestui eveniment s-a cuibărit în inimile celor care, cu speranţa unei autoevaluări corecte a activităţii lor din anul precedent, trag nădejde că se vor număra, dacă nu printre laureaţi, atunci măcar printre cei nominalizaţi la una din categoriile acestor premii.

Pare destul de ciudat ca oamenii să-şi dorească atât de mult acest premiu care, la urma urmei, nu aduce după sine nici un beneficiu material. “Premiile Exclusiv” nu sunt premii în bani, nici măcar în obiecte. Ele constau doar într-o simplă diplomă de onoare sau de excelenţă şi în plăcerea de a participa la festivitatea de gală în care se acordă distincţia. Dincolo însă de coala de hârtie tipărită cu însemnele Grupului nostru de presă, “Premiul Exclusiv” a ajuns să însemne mult mai mult. Pentru câştigătorii lui şi pentru cei care urmăresc, ca simpli spectatori, evenimentul. “Premiul Exclusiv” aduce după sine admiraţia publicului, atenţia mass-media, aprecierea activităţii profesionale şi automulţumirea pentru lucrurile făcute bine, în profesie, în comunitate şi în viaţă.

De-a lungul anilor, în cele optsprezece ediţii ale “Galei Premiilor Exclusiv”, câţiva primari, lideri de sindicat, oameni politici, oameni de afaceri sau oameni de cultură au reuşit, prin personalitatea lor şi prin activitatea lor, să se bucure de marele premiu “Exclusiv”, care le aduce, preţ de un an întreg, satisfacţia de a fi “Omul anului” în Valea Jiului.

Pentru că  evenimentul public al galei Exclusiv nu acceptă sponsorizări sau sprijin material de orice natură, fiind un demers ale cărui cheltuieli sunt suportate în exclusivitate de Exclusiv Media Group, în primii 4 ani ai “Premiilor Exclusiv” acestea au fost atribuite doar printr-un simplu exerciţiu jurnalistic, consemnat de publicaţiile “Afaceri în Valea Jiului” și “Exclusiv”. Aşa se face că primii laureaţi, Victor Bădârcă (în 2001), Gheorghe David (în 2002), Vasile Ioan Savu (în 2003) şi Costel Postolache (în 2004) nu au avut parte, la vremea respectivă, de aplauzele meritate într-o gală publică a laureaţilor. Primul laureat al titlului de “Omul anului” care a primit distincţia în cadrul “Galei Premiilor Exclusiv” a fost dr. Gheorghe David, în anul 2005, pe vremea când era primar al municipiului Petroşani.

Din 2005, an de an, sala de marmură a Primăriei municipiului Petroşani a devenit locul în care se desfăşoară apreciata “Gală a Premiilor Exclusiv”. În 2006, titlul a revenit unui alt primar al Petroşaniului, Carol Schreter. Tot domnia sa a fost şi câştigător al ediţiei din anul următor dar, din păcate, cu doar puţine zile înainte de gală, Carol Schreter avea să treacă în nefiinţă. Anii 2008 şi 2009 i-au adus titlul de “Omul Anului” în Valea Jiului deputatului şi europarlamentarului Monica Iacob Ridzi. Au urmat, trei ani la rând, primarii Dănuţ Buhăescu (în 2010), Gheorghe Ile (în 2011) şi Tiberiu Iacob Ridzi (în 2012), pentru ca anul 2013 să-i aducă acest titlu omului de afaceri Emil Părău. În anul 2014 laurii Marelui Premiu Exclusiv au fost culeşi de un om politic, apreciat în egală măsura ca manager sau promotor al culturii: Costel Avram. Tot fenomenul cultural și personalitățile Văii Jiului care l-au generat și reprezentat cu cinste și dincolo de ”granițele” acestei regiuni, a dat și laureații ultimilor ani: scriitorul Valeriu Butulescu (în 2015) și actrița Nicoleta Bolcă (în 2016). Anul trecut, meritul de a fi beneficiar al titlului de ”Om al Anului” i-a revenit primarului municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile.

Valea Jiului se întreabă acum cine va fi “Omul Anului” 2018 în Valea Jiului ? O întrebare firească, pe marginea căreia în următoarele zile i se vor lansa zeci de ipoteze şi pronosticuri. O întrebare care, la momentul oportun își va găsi răspunsul, la finalul “Galei Premiilor Exclusiv”.

Până atunci, schimbând oarecum regulile de desfășurare a evenimentului, vom începe să-i cunoaștem, prin intermediul publicației ”Exclusiv” pe laureații diferitelor categorii ale ”Premiilor Exclusiv”, într-un ”foileton” de mai multe săptămâni, la finalul cărora sperăm să putem găsi formula magică de a-i aduce sub același acoperiș pe toți laureații anului 2017 ai Premiilor Exclusiv, într-un nou eveniment (sau poate chiar în mai multe evenimente) de gală.