Specialiști din 7 țări vor analiza în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului patrimoniul geologic și dezvoltarea turismului sustenabil din țările dunărene

Home Reportaj Specialiști din 7 țări vor analiza în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului patrimoniul geologic și dezvoltarea turismului sustenabil din țările dunărene
Specialiști din 7 țări vor analiza în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului patrimoniul geologic și dezvoltarea turismului sustenabil din țările dunărene

În perioada 12 – 15 februarie 2018, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, găzduiește cea de a treia întâlnire în cadrul proiectului internațional Interreg Danube GeoTour.

Reprezentanți ai 10 geoparcuri, parcuri naturale, universități și instituții de cultură din 7 țări partenere vor fi prezenți la Hațeg pentru a dezbate teme privind dezvoltarea de produse comune, dar și modalități de derulare ulterioară a proiectului. Pe parcursul zilelor petrecute în Țara Hațegului, participanții vor vedea câteva dintre punctele de vizitare ale Geoparcului și se vor întâlni cu ambasadorii pentru Geoparc. Cristian Roman, directorul Castelului Corvinilor și caricaturistul Ion Barbu, inițiatorul proiectului cultural Planeta Petrila, sunt invitați să le împărtășească participanților la întâlnire experiențele lor referitoare la modalitățile de creare și promovare a unor destinații turistice culturale de succes în județul Hunedoara.

Primele zile sunt dedicate discuțiilor și schimbului de experiență privind dezvoltarea de geoproduse comune și implementării conceptului de gamification. Geoprodusele pot fi orice tip de produse (obiecte, activități, acte de creație etc) care să îndeplinească simultan trei condiții: să aibă o legătură directă cu patrimoniul geologic având în prim plan elemente geologice (ca materie primă sau sursă de inspirație ce reflectă legătura dintre om și Planeta Pământ), să fie produse de un partener al geoparcului și să încurajeze economia locală bazată pe respectarea prevederilor legale. Gamification reprezintă un concept nou care facilitează explicarea unor noțiuni complexe prin intermediul jocurilor.

Alte două zile sunt rezervate discuțiilor privind stadiul de derulare al proiectului și direcțiile următoare de acțiune.

Proiectul Interreg Danube GeoTour are ca principal scop punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcurile din țările dunărene. Pe baza unei strategii comune, principalul rezultat al proiectului va fi consolidarea cooperării dintre regiunile și geoparcurile din țările aflate de-a lungul Dunării prin promovare și dezvoltarea unor produse comune. Prin intermediul schimbului de experiență, testarea unor geoproduse turistice pilot și prin noi abordări în interpretare, proiectul își propune să mărească implicarea comunităților locale în activitățile geoparcurilor și să aducă geoparcurile din țările dunărene la același nivel de calitate a produselor cu cele din celelalte țări ale Uniunii Europene.

Acest proiect internațional a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija șireunește parteneri din 11 țări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia și Franța) reunind geoparcuri, parcuri naturale și universități din țările dunărene, dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. De asemenea, Danube Geotour beneficiază de sprijinul Rețelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect.

Proiectul beneficiază de co-finanțare (ERDF, IPA) prin Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).