Lucian Resmeriță: ”Stațiunea Straja începe să devină un important pol de dezvoltare locală al municipiului Lupeni”

Home Administrație Lucian Resmeriță: ”Stațiunea Straja începe să devină un important pol de dezvoltare locală al municipiului Lupeni”
Lucian Resmeriță: ”Stațiunea Straja începe să devină un important pol de dezvoltare locală al municipiului Lupeni”

”Stațiunea Straja începe să devină un important pol de dezvoltare locală al municipiului Lupeni.” Afirmația aparține chiar primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță care apreciază că investițiile în dezvolarea domeniului schiabil din stațiunea Straja încep să-și arate, tot mai pregnant, eficiența. Numai de la debutul acestui sezon de iarnă, în Straja au urcat peste 250.000 de turiști, iar sezonul este abia la jumătate. Practic, în opinia autorităților locale, finalul acestui sezon de iarnă ar putea fi cel mai bun din întreaga existență a stațiunii.

Pentru a se ajunge aici, pe lângă o promovare constantă și eficientă a stațiunii, au fost făcute și numeroase investiții, în mod special în facilități pentru utilizarea domeniului schiabil, investiții atât publice, cât și private. Domeniul schiabil de la Straja însumează acum 27 de kilometri de pârtii, de toate gradele de dificultate, toate fiind deservite de instalații de transport pe cablu (telescaune și teleschiuri) și, unele chiar și de instalații de nocturnă. Cele câteva zeci de tunuri de zăpadă și ratrakurile din dotarea Primăriei au făcut posibil faptul ca, la Straja, zăpada să fie asigurată pe tot parcursul sezonului de ski. La toate acestea, se adaugă parteneriatul real al autorităților locale cu operatorii de turism din stațiune în organizarea și derularea unor competiții sportive și a unor activități sociale care au loc, aproape săptămânal, în stațiune.

 

Toate aceste ”ingrediente” au făcut ca Straja să devină cea mai populară stațiune turistică din regiune și una dintre cele mai atractive stațiuni turistice din țară. În opinia primarului Lucian Resmeriță, acest lucru trebuie să se vadă și în economia locală. ”Stațiunea Straja începe să devină un important pol de dezvoltare locală al municipiului Lupeni. Cu 250 de cabane, practic avem venituri asigurate, fie și numai din sezonul de iarnă, pentru cel puțin 250 de familii. Apoi, în Straja lucrează, în sezonul de iarnă, circa 450 de salariați care deservesc spațiile de cazare și domeniul schiabil. Mai adăugați aici transportatorii sau micile afaceri din municipiul Lupeni (magazine, chioșcuri, diverse servicii etc.) care asigură un loc de muncă pentru alte câteva sute de oameni și, trăgând linie și adunând, observăm că peste 1000 de oameni trăiesc doar de pe urma acestui obiectiv turistic”, explică primarul Lucian Resmeriță.

Primarul municipiului Lupeni arată că, din toate aceste activități dar și din investițiile realizate de primărie pentru Straja, veniturile administrației locale au crescut la rândul lor, în mod semnificativ. ”Pot să vă spun că, spre exemplu, numai decizia pe care am luat-o în acest an privind organizarea sistemului de parcare, cu barieră și tichet, la baza telegondolei și sus, la intrarea în stațiune, a dublat încasările pe care le aveam din această activitate, astfel încât, în mai puțin de două luni, una din bariere a fost deja amortizată ca investiție. Similar, ajustarea tarifului la telegondolă și limitarea accesului auto în stațiune, au făcut ca încasările de la telegondolă să crească și ele, astfel încât din veniturile pe care le obținem în sezonul de iarnă, putem menține în funcțiune această instalație pe tot parcursul anului. Practic, astăzi nu mai trebuie să subvenționăm Straja din veniturile bugetului local, din taxele și impozitele colectate de la cetățeni”, spune primarul Lucian Resmeriță.

În plus, deși la vremea la care au fost adoptate, noile reguli și tarife aplicate turiștilor care vin la Straja, au fost criticate de Opoziția politică locală, măsurile s-au dovedit a fi nu doar eficiente, ci și apreciate de turiști, care consideră acum Straja drept o stațiune mai bine organizată, cu facilități de acces și parcare eficiente și cu cel mai bun preț din țară pentru accesul la instalațiile ce deservesc vastul domeniu schiabil.

Chiar și în aceste condiții, care se dovedesc a fi promițătoare pentru viitorul stațiunii, primarul Resmeriță apreciază că mai sunt unele lucruri de pus la punct. ”Anul acesta vom demara PUZ-ul stațiunii, astfel încât să putem face puțină ordine în ceea ce privește spațiile de cazare. Le voi cere proprietarilor de cabane, pensiuni și hoteluri să investească în renovarea clădirilor. În noul PUZ vom gândi ca, în zona de jos a stațiunii, pe terenurile deținute de Primărie, dar și pe cele pe care proprietarii privați le vor putea pune la dispoziție, să propunem investitorilor construirea unor spații de cazare moderne, de înaltă calitate, prin care Straja să poată atrage și turiștii străini, dar și pe cei cu mai mulți bani. Vrem, în același timp, să aducem turiștii, prin diverse facilități sociale, sportive, culturale sau de divertisment, și în oraș, astfel încât turismul să devină, realmente, un pol de dezvoltare locală”, mai spune primarul Lucian Resmeriță.