”Junii Petrileni” au încheiat ascensiunea lor în duelul ansamblurilor folclorice

Home Cultură ”Junii Petrileni” au încheiat ascensiunea lor în duelul ansamblurilor folclorice
”Junii Petrileni” au încheiat ascensiunea lor în duelul ansamblurilor folclorice

Ansamblul ”Junii Petrileni”, condus de coregraful Costică Cigmăian, și-a încheiat ascensiunea până aproape de semifinalele duelului ansamblurilor folclorice, într-un concurs LIVE televizat din care au făcut parte cele mai bune grupuri folclorice din cele trei mari regiuni etnografice ale României: Moldova, Ardealul și Țara Românească.

Chiar dacă ”nu a fost să fie”, participarea Ansamblului Junii Petrileni la ”Duelul Ansamblurilor Folclorice”, din cadrul emisiunii ”La Măruță” transmisă de trustul PRO TV, a reprezentat mândria comunității petrilene în fața unei întregi națiuni, iar tradițiile, obiceiurile și folclorul momârlanilor din zona Văii Jiului au fost încă o dată la înălțime.

Fiind un concurs, întotdeauna există un învins și un învingător însă, aici vorbim despre folclorul României, folclor pe care toate grupurile care au participat (și nu numai) încearcă din răsputeri să îl conserve și să îl ducă mai departe, astfel de inițiative merită doar laudele noastre, indiferent de situație.

Indiferent de zona folclorică din care fac parte aceste ansambluri, bogăția culturală pe care România o poate arăta lumii întregi este inestimabilă, iar munca acestor păstrători de tradiție și folclor nu poate fi descrisă în cuvinte însă poate fi numită cu cinste ”Artă”.

Din această categorie face parte și ansamblul folcloric petrilean, membri acestuia fac acest lucru din dragoste și respect pentru ceea ce înseamnă cultura unei comunități, așa cum este cea a momârlanilor. Munca lor pentru a ajunge la acest nivel nu se vede, noi, cei care îi urmărim, vedem doar rezultatul muncii lor și acesta este unul evident.

Portul popular tradițional, folclorul tradițional, obiceiuri și datini dintre cele mai frumoase și multe altele, sunt ceea ce ne reprezintă ca nație iar administrația de la Petrila va continua să susțină aceste eforturi:

”Mulțumesc tuturor celor care i-au votat pe Junii Petrileni. Vreau să îi felicit și să le transmit că pentru noi, petrilenii și toți cei care le-au acordat votul, ei sunt învingătorii din acest duel. Le mulțumesc pentru că au prezentat tradițiile, datinile și obiceiurile noastre, ale momârlanilor, în fața întregii țări, îi așteptăm să se întoarcă cu bine acasă și îi asigur de toată susținerea noastră în continuare”, a transmis Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.