Parângul, gazda unui stagiu național de pregătire a salvatorilor montani

Home Reportaj Parângul, gazda unui stagiu național de pregătire a salvatorilor montani
Parângul, gazda unui stagiu național de pregătire a salvatorilor montani

Începând din acest week-end până pe 4 martie, se va desfăşura o amplă activitate de formare, pregătire profesională şi evaluare a salvamontiştilor din întreaga ţară, activitate organizată de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, autoritate competentă în formarea profesională şi singura instituţie abilitată legal pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România.

Peste 200 de salvamontişti debutanţi, aspiranţi sau avansaţi din întreaga ţară, vor participa la acţiunile ce se vor organiza în staţiunea Parâng (Rusu) din Petroșani, județul Hunedoara, iar 11 echipaje de intervenţie în avalanşă, salvator montan + câine, vor parcurge stagii de formare şi de reatestare la cabana Capra din masivul Făgăraş, în județul Argeș.

Potrivit unui comunicat de presă al Salvamont, ciclul oficial de pregătire si evaluare al unui salvator montan se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire judeţean sau local al echipei din care face parte şi alte 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile “debutant” , “aspirant” şi “avansat”. După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susţinerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani. După obținerea atestatului profesional, salvatorul montan poate opta si pentru alte specializări specifice: conductor câine avalanșă, operator aero sau scafandru pentru lacurile alpine.

Şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor doua mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internaţional de salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră. Contribuţia noastră în acest domeniu este recunoscută şi apreciată, România fiind prima ţară la nivel european, care a reglementat și oficializat această profesie. Acest lucru a atras atenţia şi unor structuri de salvare din alte ţari care au solicitat pregătirea de salvatori sau instructori în cadrul Şcolii Naţionale Salvamont, în acest an doi salvatori din Serbia fiind înscrişi la cursurile pentru salvatori avansaţi, în anii trecuți având cursanti din Austria, Germania, Italia si Franta.

Pe lângă corpul de instructori, monitori și evaluatori ai Salvamont România, la buna desfăşurare a acestor sesiuni de formare profesională îşi aduc contribuţia Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul de pregătire SMURD, care vor asigura pregătirea medicală, Inspectoratul General pentru Aviaţie, care va susţine cursurile de salvare cu elicopterul şi Clubul Sportiv Petroşani care va găzdui evenimentul în baza sportivă din staţiunea Parâng.

Anual, reuşesc să parcurgă şi să promoveze formele de pregătire profesională circa 60 de noi salvatori montani, în acest moment în ţara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care 260 sunt salvatori montani angajaţi.

În anul 2017 salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.238 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.541 de persoane. Dintre aceste acţiuni un număr de 2.825 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 2.413 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 2.012 cazuri au fost predate pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 27 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV , iar 44 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.