Dr. Edmund Iosa, suporter de 10 în România 100

Home Educație Dr. Edmund Iosa, suporter de 10 în România 100
Dr. Edmund Iosa, suporter de 10 în România 100

Ne-am propus ca, în anul Centenarului România 100 să facem cunoștință cu oameni ai Văii Jiului pentru care sentimentul național și apartenența la tot ceea ce trebuie să însemne românismul se traduce în tot atâtea atitudini și fapte Pro-România.

În mod categoric, una din zonele în care un real sentiment de mândrie patriotică națională se manifestă cel mai pregnant este dată de sport. Dincolo de sentimentele profunde și unice ale campionilor, care trăiesc emoția ridicării drapelului pe catarg în acordurile imnului național după fiecare medalie de aur câștigată, un sentiment la fel de profund îl trăiesc și cei care, din tribune, trăiesc la maximum de intensitate competiția care se dă în teren și succesul sportivilor noștri. Cel mai recent, am văzut cu toții o explozie de românism de această natură la etapa de tenis de câmp Fed Cup de la finele săptămânii precedente, în care echipa de tenis a României a învins, la Cluj, echipa Canadei. Fără îndoială, este evident spiritul de mândrie națională pe care l-au generat sportivii din echipa noastră, compusă din Sorana Cârstea, Irina Begu, Raluca Olaru, Ana Bogdan și antrenorii Florin Segărceanu și Alina Tegșor, odată cu victoria din acest turneu memorabil, cu 3-1 în fața echipei Canadei. Însă la fel de memorabilă rămâne și atitudinea suporterilor care au trăit la intensitate maximă această competiție, din tribune și din fața micilor ecrane.

Între aceștia, în imaginile posturilor naționale de televiziune, difuzate și redifuzate săptămâna trecută, dincolo de suporterii ”de lux” Simona Halep sau Emil Boc, imaginea unui suporter fericit, agitând steagul tricolor al României, a fost repetată în mod obsesiv de camerele de luat vederi. ”Un român adevărat !” au spus cei care au văzut imaginile pe care, acum vi le prezentăm și noi, atașate acestui articol de presă.

Ceea ce puțini știu este că bravul român, suporter adevărat al echipei noastre la FedCup Cluj 2018, este nimeni altul decât medicul stomatolog dr. Edmund Iosa, din Lupeni. Apreciat medic stomatolog din Valea Jiului, pasiunea pentru sport a doctorului Iosa este binecunoscută nu doar prietenilor săi. Acesta nu se află, de altfel, la prima ”ispravă” de acest fel. A mai dus steagul tricolor în tribune și la alte competiții sportive în care România a intrat în joc. ”Sunt un om pasionat de sport și, ca orice suporter care se respectă, trăiesc din plin succesul sportivilor români, indiferent în ce competiție se manifestă acesta. Iar atunci când îmbrac ”mantaua” tricoloră și strig din tribune ”Hai, România !” o fac cu toată convingerea și cu întreaga mândrie de a fi român”, spune dr. Edmund Iosa.

Acesta apreciază că, dacă mai mulți dintre noi, românii, am trăi cu convingerea că a fi român trebuie să fie un act de mândrie, atunci poate că și românii și întreaga Românie ar fi mult mai respectați și apreciați, oriunde în lume. ”Avem toate motivele din lume să ne mândrim cu statutul nostru de români. Iar sportul e doar o parte dintre  domeniile în care, nu de puține ori, excelăm. Acum e momentul în tenis, e momentul Simonei Halep și al întregii echipe care au dus România, din nou, în elita tenisului mondial. Dar la fel sunt și alte domenii. Avem români de cea mai înaltă calitate în medicină, în educație, în știință, în artă. Trebuie doar să îndrăznim să-i vedem, să-i încurajăm, să-i aplaudăm”, spune dr. Edmund Iosa.

Doctorul Edmund Iosa este un om umblat în lume. Dar, peste tot pe unde a ajuns, nu a ezitat să arate lumii întregi, că este român. De altfel, drapelul tricolor este primul pe care-l adaugă în geanta de voiaj ori de câte ori pleacă de acasă. Fie în interes profesional, fie în vacanță. ”Steagul tricolor face parte din ținuta mea și a familiei mele. Ne face plăcere să-l arătăm, să ne fotografiem cu el și să le spunem astfel, tuturor oamenilor din lume, indiferent în ce loc sau cu ce ocazie ne întâlnim, că suntem români”, mai spune doctorul Edmund Iosa.

Un Român adevărat ! Încă un român de zece pe care-l descoperim cu plăcere în anul Centenarului.