Deputatul Laurențiu Nistor despre măsurile care îi așteaptă pe fermieri din 2018

Home Politică Deputatul Laurențiu Nistor despre măsurile care îi așteaptă pe fermieri din 2018

Deputatul PSD de Hunedoara, Laurențiu Nistor informează că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va avea în derulare, pentru acest an, proiecte în valoare de peste 2,6 miliarde de euro, destinate dezvoltării rurale, dar și continuarea programelor de ajutor de minimis în valoare totală de 36 milioane de lei.

Acesta spune că fondurile destinate dezvoltării rurale pot fi accesate din 1 martie, orice fermier îndreptățit fiind așteptat să depună la APIA documentația necesară. Între elementele de noutate, Ministerul Agriculturii anunță includerea posibilității de a cumula, pe aceeași suprafață, plățile compensatorii acordate în cadrul pachetelor aplicabile pe pajiști permanente, atât pentru agricultura ecologică, cât și pentru agro-mediu și climă. Astfel, în funcție de combinația de pachete accesate, nivelul plăților cumulate poate fi cuprins între 119-449 euro/ha/an pentru perioada de conversie și între 153-483 euro/ha/an pentru perioada de menținere a practicilor de agricultură ecologică.

De asemenea, Laurențiu Nistor arată că a crescut nivelul plăților compensatorii acordate la nivel național pe pajiști permanente fără angajament de agro-mediu și climă cu 19 euro/ha/an pentru perioada de conversie și cu 18 euro/ha/an pentru perioada de menținere a practicilor de agricultură ecologică, față de anul 2017. ”De altfel, încă de pe 20 februarie, APIA a demarat plățile pentru ajutorul de stat privind reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură. În acest sens, în buget este prevăzută o sumă totală de aproape 110 milioane lei pentru peste 16.000 de fermieri, bani destinați lucrărilor agricole. Potrivit răspunsului primit în urma unei întrebări adresate la sfârșitul anului trecut, vor continua, în 2018, între altele  și cele 3 programe de minimis – ajutorul pentru tomate; susținerea crescătorilor de porci; precum și susținerea crescătorilor de ovine. Suma totală bugetată pentru ajutoarele de minimis se ridică la 36 milioane de lei”, spune deputatul Laurențiu Nistor, președintele Organizației județen a PSD Hunedoara.