CaravanaSMURD „Fii pregătit”, care instruiește populația în acordarea primului ajutor, ajunge și în județul Hunedoara

Caravana SMURD „Fii pregătit”,care instruiește populația pentru a face fațăsituațiilor de urgență,își continuă traseul și în 2018, pentru cel de-al treilea an consecutiv urmând să ajungă până la sfârșitul anului în 75 de localitățidin toată țara. Acesta este un proiect al Departamentului pentru Situații de Urgență, derulat deInspectoratul General pentru Situații de Urgență și susținut de Fundația pentru SMURD, cusprijinul Fundației Vodafone România. Investiția de până acum aFundaţiei Vodafone România se ridică la 400.000 de euro, dintr-un buget al proiectului de aproximativ 520.000 de euro.

În perioada martie – iunie 2018, Caravana „Fii pregătit!” se va opri în București și alte 32de localități din 16 județe ale țării, primele în care va ajunge, în luna martie, fiind Brașov, Făgăraș, Bistrița, Sângeorz Băi, Cluj-Napoca, Huedin, Deva, Brad și Alba Iulia.

Detalii despre calendarul caravanei și formularul de înscriere pentru participarea la cursuri pot fi găsite atât pe site-ul http://fundatiapentrusmurd.ro/, cât şi în aplicaţia DSU a Departamentului pentru Situații de Urgență disponibilă în Apple Store și Google Play.

În primii doi ani de la lansare, caravana a parcurs peste 35.000 de kilometri și a ajuns în 77 de localități.Mai multde 200 de voluntari, paramedici și formatori ISU au participat activ la instruirea a peste 20.000 de persoane, în cadrul celor aproape 1.000 de sesiuni de instruire. Numărul total al beneficiarilor se ridică la peste 100.000 de persoane, care sunt acum informate și știu să reacționeze mai bine în fața unei situații de urgență.

„Caravana «Fii pregătit!» este unul dintre proiectele desfășurate în cadrul parteneriatului nostru cu Fundația pentru SMURD. Colaborarea cu această organizație a început în 2005 prin dotarea ambulanțelor SMURD cu un sistem de telemedicină,prima soluție de acest fel implementatăîn România“, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

„Caravana a fost gândită pentru a educa populația, adulții și în egală măsură copiii și tinerii, în domeniul acordării primului ajutor și al modului în care trebuie să reacționeze în cazul producerii unor calamități. După primii doi ani de traseuprin țară, cifrele ne arată că sala de curs din caravană a fost mereu plină. Aproximativ 40% dintre beneficiarii cursurilor au fost copii și tineri, ceea ce ne confirmă că am intuit corect interesul lor”, a declarat dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Caravana constă ȋn deplasarea unui centru mobil, construit pe structura unui tir, în care este amenajată o sală de curs cu o capacitate de 40 de persoane, dotată cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor necesare. Cursurile se adresează atât populaţiei, cât şi profesioniştilor din sistemul de urgenţă și sunt susţinute de formatori specializaţi, angajați ai IGSU. Modulul de instruire include o parte de proiecție a unor filme realizate de Departamentul pentru Situații de Urgență şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și o sesiune ȋn care paramedicii SMURD fac demonstrații practice interactive.