”Mărţişorul Centenarului” va fi sărbătorit la Roma şi Cernăuţi

Home Politică ”Mărţişorul Centenarului” va fi sărbătorit la Roma şi Cernăuţi
”Mărţişorul Centenarului” va fi sărbătorit la Roma şi Cernăuţi

Contribuţia românilor de peste hotare la păstrarea şi transmiterea moştenirii culturale, lingvistice, spirituale româneşti este esenţială, le-a transmis ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, participanţilor la spectacolul „Mărţişorul Centenarului – împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la sărbătoarea Mărţişorului”, desfăşurat la Roma.

Două evenimente cuprinse în cadrul proiectului „Mărţişorul Centenarului” s-au desfăşurat duminică, la Roma şi Cernăuţi, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

Potrivit unui comunicat al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, peste 1.000 de români, care locuiesc la Roma, dar şi italieni au fost prezenţi la spectacolul „Mărţişorul Centenarului – împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la sărbătoarea Mărţişorului”.

„Îmi exprim speranţa că mărţişorul este şi pentru dumneavoastră un simbol al sentimentului de acasă, al României care vă aşteaptă şi vă mulţumeşte pentru tot ceea ce faceţi în calitatea voastră de ambasadori ai imaginii ţării în lume, precum şi un simbol al mândriei faţă de frumoasele tradiţii româneşti pe care sper din tot sufletul că le vom transmite generaţiilor viitoare. Contribuţia românilor de peste hotare la păstrarea şi transmiterea moştenirii culturale, lingvistice, spirituale româneşti este esenţială şi reprezintă o prioritate pe agenda mea şi a instituţiei. În acest sens, vă aşteptăm la minister cu idei şi cu proiecte ca, împreună, să clădim bazele unui parteneriat durabil”, a transmis Natalia Intotero, citată în comunicat.

Concertul de la Roma a fost susţinut de Andrei Păunescu şi membrii Cenaclului Flacăra, Cristina Turcu Preda, Daniela Cernea-Leon, Valentin Grigorescu, Orchestra „Doina Argeşului şi alţii.

În cadrul proiectului au avut loc şi expoziţii de obiecte de artizanat cu specific românesc: sculpturi, picturi, icoane, porturi tradiţionale româneşti, produse artizanale locale.

Tot duminică, la Cernăuţi, a avut loc cea de a XXIII-a ediţie a Sărbătorii primăverii „Mărţişorul”, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri organizat de Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi şi susţinut de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Artişti consacraţi, dar şi copii şi tineri din ţară, din Republica Moldova şi din nordul Bucovinei (Ucraina) au urcat pe scena Centrului Regional „Tineretul Bucovinei” şi le-au oferit spectatorilor un adevărat regal de muzică şi dansuri autentice româneşti.

„Mărţişorul reprezintă un reper însemnat al spiritualităţii româneşti, oferind, an de an, prilejul de a marca şi sărbători o tradiţie străveche, foarte îndrăgită. Prin evenimentul de astăzi reafirmăm valoarea de patrimoniu a sărbătorii Mărţişorului, care la finalul anului 2017 a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii, dosar comun al României, Republicii Moldova, Macedoniei şi Bulgariei”, a transmis Nicolae Brînzea, director general IEH, conform comunicatului citat.

AGERPRES