Un număr de 4 blocuri din Vulcan vor beneficia de un plus de căldură prin programul european de reabilitare termică a locuințelor

Home Administrație Un număr de 4 blocuri din Vulcan vor beneficia de un plus de căldură prin programul european de reabilitare termică a locuințelor

Nu mai putin de 4 blocuri-turn din municipiul Vulcan vor beneficia anul acesta de fondurile necesare pentru reabilitarea termică, în cadrul POR. ”Sunt fonduri europene pentru care au fost finalizate toate procedurile legale și care au intrat în procedura de aprobare a finanțării din fonduri europene”, spune primarul Gheorghe Ile.

Este vorba despre blocul de locuințe nr. 44 de pe Bulevardul Mihai Viteazul, de blocurile D5 și D9 de pe Bulevardul Mihai și  blocul de locuințe T de pe strada Fântânilor. Pentru toate acestea, Consiliul local a aprobat, la rândul său, documentele prin care a fost întocmit dosarul de avizare a lucrărilor necesare.

Proiectele sunt finanțate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020,  Axa prioritară 3, dar pe lângă fondurile europene, administrațial ocală dar și proprietarii trebuie să contribuie la finanțarea lucrărilor. „Finanțarea se va face astfel: 60% sunt fonduri europene nerambursabile, 25% este obligația de co-participare a asociației de proprietari, iar 15 % este contribuția Primăriei și Consiliul Local”, explică primarul Gheorghe Ile.

Acesta spune că, prin aceste lucrări de investiții, blocurile incluse în program vor fi reabilitare și anvelopate, fapt care va conduce la o creștere a confortului termic și, implicit, la o scădere a valorilor viitoare la factura pentru încălzire. În plus, blocurile vor fi reabilitate și estetic, fapt care va aduce un plus de imagine întregului oraș.

Privind retrospectiv la oportunitatea finanțării cu fonduri europene a acestui tip de proiecte, este important de subliniat că la începutul anului 2016 a fost lansat apelul de proiecte POR/2016/3/3.1/A/1 – Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1, Operaţiunea A- Clădiri rezidenţiale prin care s-au stabilit principalele lucrări de intervenţie pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate in perioada 1950-1990, etapele necesare realizării lucrărilor modul de finanţare al acestora.