Autoritățile locale pot solicita gratuit cadastrul proprietărilor din localități

Home Economie Autoritățile locale pot solicita gratuit cadastrul proprietărilor din localități
Autoritățile locale pot solicita gratuit cadastrul proprietărilor din localități

Începând cu data de 12 martie 2018, primarii localităților din România pot cere bani pentru realizarea cadastrului gratuit.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrație Publice Locale, în acest scop, Agentia Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a alocat pentru acest an un buget de peste 400 milioane lei, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF), al cărui obiectiv este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din Romania în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

În anul 2018 ANCPI și-a propus să înregistreze, din bani publici, peste un milion de imobile, iar până în 2020 să înregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subvențiilor plătite din fonduri europene.

Pentru a grăbi procesul, agenţia a simplificat procedurile de licitaţie. Astfel, numărul minim de imobile din cadrul unui sector cadastral scos la licitaţie a fost înjumătăţit, iar autorizaţii care execută lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în zone greu accesibile vor primi un preţ mai mare. Anul acesta, fiecare primărie poate primi 155.000 de lei pentru lucrări de cadastru. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), de la Comisia Europeană.