Comunitatea maghiară din județul Hunedoara celebrează 170 de ani de la declanșarea Revoluției de la 1848

Home Politică Comunitatea maghiară din județul Hunedoara celebrează 170 de ani de la declanșarea Revoluției de la 1848
Comunitatea maghiară din județul Hunedoara celebrează 170 de ani de la declanșarea Revoluției de la 1848

Comunitatea maghiară din județul Hunedoara va comemora și în acest an, în 15 martie, eroii Revoluției maghiare din 1848-1849. Manifestările se vor desfășura în mai multe localități din județ și vor marca împlinirea a 170 de ani de la declanșarea revoluției maghiare.

Manifestările vor debuta, joi, 15 martie, la ora 10.00, la Simeria, unde omagierea revoluționarilor pașoptiști va avea loc la monumentul din curtea Bisericii Romano-Catolice.

În municipiul Deva, începând de la ora 11.00, elevii Liceului Teoretic “Téglás Gábor” vor prezenta, în aula școlii, un program cultural dedicat Revoluției maghiare din 1848-49, iar de la 12.30 vor avea loc depuneri de coroane în cimitirul Bisericii Reformate. Tot la Deva, începând de la ora 17.00, membrii comunității maghiare sunt așteptați la Biserica Reformată, unde va fi oficiată o slujbă ecumenică.

În municipiul Hunedoara, de la ora 17.00, va avea loc un eveniment comemorativ la Biserica Romano-Catolică, urmată de depuneri de coroane la monumentul dedicat poetului Petőfi Sándor din curtea Bisericii Reformate.

În Lupeni, de la ora 17.00, la capela Bisericii Romano-Catolice va avea loc un moment comemorativ, după care se vor depune coroane în curtea bisericii.

La Petroșani, membrii comunității maghiare sunt așteptați, de la ora 17.00, la Biserica Reformată, unde va fi oficiată o slujbă ecumenică și vor avea loc depuneri de coroane.

Ziua de 15 martie, celebrată de toate comunitățile maghiare, este cunoscută și ca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.