Grupul PPE solicită CE un răspuns rapid pentru apărarea industriilor europene si evitarea unui război comercial cu SUA

Grupul PPE din Parlamentul European (PE) dorește evitarea unui război comercial cu SUA provocat de impunerea de taxe vamale suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu din UE, solicitând Comisiei Europene (CE) să formuleze un răspuns rapid în această chestiune, susține deputatul european Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a PE. ”Decizia președintelui Trump de a impune taxe vamale suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu a fost o surpriză amară pentru Grupul PPE, susținător al comerțului liber și echitabil, pus în slujba oamenilor. (…) De aceea, solicităm Comisiei Europene să găsească răspunsul cel mai rapid, ferm si convingător, dar în același timp proporțional pentru apărarea industriilor europene si evitarea unui război comercial care ne-ar costa pe toți bunăstarea cetățenilor noștri”, a declarat Iuliu Winkler, miercuri, la Strasbourg, în cadrul dezbaterilor din plenul legislativului european pe marginea declarației CE referitoare la decizia SUA de a impune taxe la importul oțelului și aluminiului.

Potrivit europarlamentarului UDMR, protecționismul de care dă dovadă SUA în privința importurilor de oțel și aluminiu nu va rezolva problemele, iar printre cele mai afectate state vor fi cele din estul Europei, printre care și România. ”Noi știm că protecționismul nu rezolvă probleme, ci le creează. Un război comercial nu are câștigători, ci numai perdanți. Cetățenii americani, printre care și susținătorii președintelui Trump, vor pierde. Industriile americane și europene vor pierde. Statele din estul Europei printre care și România vor avea mult de suferit, deoarece marii producători globali de oțel, Rusia, Ucraina, Turcia, își vor îndrepta exporturile către acestea”, a subliniat Winkler.

De altfel, vicepreședintele INTA precizează că în viziunea Grupului PPE din PE parteneriatul dintre UE și SUA trebuie să fie în beneficiul companiilor europene și americane, al economiilor de pe cele două maluri ale Atlanticului și să producă creștere economică sustenabilă și locuri de muncă pentru cetățenii noștri. ”Cu toate acestea, noi resimțim datoria pe care o avem față de cetățenii europeni și nu vom accepta un comportament agresiv și protecționist fără să reacționăm imediat. Decizia SUA nu este compatibilă cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). În consecință, considerăm că CE trebuie să întocmească de urgență documentația prin care UE, dar și aliații noștri, să sesizăm OMC. În același timp, Comisia trebuie să investigheze toate contramăsurile comerciale pe care UE le va lansa în situația în care, în săptămânile următoare, nu apare o soluție la litigiul creat”, a spus europarlamentarul UDMR.

Conform lui Iuliu Winkler, problema pe care președintele Trump dorește să o rezolve prim impunerea unilaterală de taxe vamale provine, cu precădere, din criza creată de supraproducția de oțel din China. ”În China avem de-a face cu o economie centralizată, planificată, în care subvențiile de stat distorsionează, pe piața globală, prețul produselor siderurgice. (…) SUA, UE și aliații lor trebuie să continue demersurile pentru depășirea crizei de supraproducție și găsirea unor soluții comune la problema subvenționării de către anumiți parteneri globali a producției de oțel și a distorsiunilor care apar în acest mod. Măsurile unilaterale ale SUA nu sunt o soluție la această problemă globală, ci reprezintă o nouă criză”, a explicat vicepreședintele INTA.

Iuliu Winkler a mai atras atenția asupra faptului că statele din estul Europei printre care și România vor avea cel mai mult de suferit. ”Marii producători globali de produse siderurgice se află în vecinătatea Europei de Est – Rusia al treilea producător global, Ucraina pe locul 6, și Turcia pe locul 9 al topului exportatorilor – își vor îndrepta exporturile interzise în SUA către cele mai apropiate țări. Acest lucru ar putea costa România mii de locuri de muncă și ar putea afecta chiar viitorul industriei siderurgice. Valoarea exporturilor românești de produse siderurgice pe piața SUA se ridică la 160 de milioane de euro anual, fiind vorba de circa 120.000 de tone, iar al exporturilor de aliaje speciale de aluminiu de circa 15 milioane de euro anual, aproximativ 4.000 de tone. Aceste cifre au o relevanță limitată în condițiile în care fluxurile comerciale din economia globalizată vor suferi perturbări imprevizibile”, a subliniat Winkler.