La Petroșani a demarat campania educațională ”Stop obezității ! Alege să trăiești sănătos !”

Home Educație La Petroșani a demarat campania educațională ”Stop obezității ! Alege să trăiești sănătos !”
La Petroșani a demarat campania educațională ”Stop obezității ! Alege să trăiești sănătos !”

Nu mai loc de nici o îndoială că obezitatea este boala secolului XXI, mai bine de 30% din populația globului fiind afectată de acest flagel a cărui prevalență este într-o continuă creștere.

Renumitul nutriționist Vlachos Fotis, manager general al Eurodiet România, apreciază că obezitatea în viața timpurie, la copii cu vârste din ce în ce mai mici, este adevăratul subiect de îngrijorare, mai ales din cauza consecințelor asociate asupra sănătății și a influențelor asupra dezvoltării psiho-sociale ale tinerilor. ”Școala joacă un rol major în ceea ce privește promovarea în rândul elevilor a unui stil de viață sănătos și activ, iar profesorii dețin cel mai important rol, alături de familie, în sprijinirea acestora”, spune Vlachos Fotis.

Pornind tocmai de la aceste realități și principii, echipa nutriționistului Vlachos Fotis a demarat în Valea Jiului, la Petroșani, un proiect pilot al cărui scop constă în educarea și conștientizarea elevilor, dascălilor și, mai ales, a părinților, asupra responsabilității care le revine în formarea unei alimentații corecte, a promovării activităților de educație fizică și formarea unui stil de viață sănătos. Proiectul a fost lansat în cadrul unui eveniment public care a avut loc vineri, 16 martie 2018 la sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani, în prezența echipei de proiect coordonate de nutriționistul Vlachos Fotis, precum și a elevilor, profesorilor și părinților interesați, care au înțeles importanța și, mai ales, rolul pe care-l au în realizarea acestui obiectiv.

Proiectul ”Stop obezității ! Alege să trăiești sănătos !” a fost început încă de la finele anului 2017, când aproape 1000 de elevi de la Colegiul Economic ”Hermes” din Petroșani și Școala gimnazială nr. 7 au fost subiecții unui studiu în cadrul căruia au fost cântăriți și măsurați, mai întâi înaintea sărbătorilor de iarnă și, mai apoi, la o lună după acestea.

Datele statistice obținute în urma analizei acestor informații sunt, în opinia lui Vlachos Fotis, îngrijorătoare. ”Peste 60% dintre copiii pe care i-am analizat din punct de vedere al indicelui de grăsime corporală, se situează peste limitele maxime corespunzătoare vâstei. Mai mult, există și cazuri unde situația impune luarea unor măsuri imediate, înainte ca problemele să se accentueze prin apariția unor boli și a consecințelor nefaste ale acestora. Ceea ce mă îngrijorează mai mult este însă faptul că și ceilalți 40% dintre copiii analizați, care sunt astăzi ok, se află la limita depășirii pragului de normalitate. Un alt indicator îngrijorător, care spune mult despre stilul de viață al acestor copii, este acela că, după sărbătorile de iarnă, măsurătorile au scos în evidență o creștere a masei corporale cu până la 2,52 kg/copil într-o singură lună. Toate aceste cifre cifre ne arată că, dacă părinții acestor copii vor să fie responsabili pentru sănătatea acestora, atunci trebuie să intervenim împreună cu ei, urgent, în corectarea stilului lor de viață și a alimentației lor”, explică Vlachos Fotis.

Din păcate, în ciuda interesului major pentru acest proiect de educație pentru o alimentație sănătoasă, Vlachos Fotis a remarcat faptul că din rândul celor prezenți la prima întâlnire din cadrul acestui proiect au lipsit cu precădere părinții. ”Cred că este un act de inconștiență, indiferent de orice posibile scuze, din partea celor care au absentat, a celor care refuză să beneficieze în mod absolut gratuit de informațiile necesare pentru a-și salva până la urmă copiii de la efectele nefaste ale obezității”, avertizează nutriționistul.

Chiar și așa, proiectul ”Stop Obezității. Alege să trăiești sănătos !” va merge înainte, propunându-și să aducă în atenția tinerilor din grupul-țintă, a părinților acestora, dar și a altor oameni interesați, beneficiile indubitabile ale dietei mediteraneene, ale cărei rezultate sunt confirmate deja de longevitatea și sănătatea de care se bucură oamenii care au adoptat modul de viață și alimentația sănătoasă corespunzătoare.

”Vom continua acest program cu copiii din Petroșani, pentru că ne dorim să le oferim șansa la o viață frumoasă, la sănătate și la o alimentație corectă”, spun inițiatorii programului. Drept argument suplimentar, acestia au adus în atenție și cazul unui tânăr din Petroșani – Răzvan Stafie – care, urmând programul alimentației mediteraneene a  reușit, în 7 luni de zile, să slăbească 45 de kilograme, dar mai ales să-și schimbe radical în bine modul de viață. ”Mama mea a fost informată despre dieta aplicată de domnul Vlachos. S-a rugat de mine o perioadă destul de lungă, ca să accept să merg la nutriționist. În cele din urmă am acceptat și am mers, la rugămintea ei. Aveam atunci 127 de
kilograme. După 7 luni în programul de dietă alimentară acum am 84. Nu a fost greu să slăbesc, pentru că era vorba mai mult de greșeli în alimentație generate de lipsa  de informație. Eu nu aveam mesele regulate, săream peste micul dejun, tot timpul mergeam și îmi luam ceva de la magazin și asta m-a făcut să mă îngraș. Acum mănânc regulat, corect proporționat și fac mișcare. Am început să merg la înot și la volei. Am învățat să mănânc corect și am un alt stil de viață care îmi place”,
spune Răzvan Gabriel Stafie.

Succesul reputat de Răzvan Stafie este acum, din fericire, la îndemâna oricărui copil. Depinde însă doar dacă părinții sunt dispuși să acorde atenția și suportul minim necesar pentru a face acest lucru posibil. Iar informațiile corecte vin acum gratuit chiar de la Vlachos Fotis, nutriționistul care a făcut deja ”minuni” cu mii de oameni care au redescoperit că o viață frumoasă e dependentă (și) de o alimentație sănătoasă.