Parcul Tineretului din Petrila ar putea primi numele Regelui Mihai I al României

Home Administrație Parcul Tineretului din Petrila ar putea primi numele Regelui Mihai I al României
Parcul Tineretului din Petrila ar putea primi numele Regelui Mihai I al României

Parcul Tineretului din Petrila, cunoscut drept Parcul Teodorescu, ar putea primi o nouă denumire în memoria Regelui Mihai I, după cum se arată în expunerea de motive asupra proiectului de hotărâre privind schimbarea denumirii acestuia, proiect inițiat de primarul Vasile Jurca.

Hotărârea Consiliului Local de la Petrila, în care se aprobă schimbarea denumirii parcului, a fost propusă spre dezbatere publică la Petrila iar persoanele interesate pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, până la data de 30 martie 2018, la sediul administrației locale petrilene.

Parcul Tineretului are o istorie frumoasă care face legătura între fostul Rege Mihai I al României și localitatea Petrila, presa vremii relatând pe larg despre acest important eveniment al comunității petrilene de la acea vreme.

Aflăm astfel că, în anul 1934, Marele Voievod Mihai I a venit pentru prima dată Petrila, vizitând Spălătoria de Cărbuni, ”perla coroanei tehnice a industriei carbonifere a Văii Jiului”.

Apoi, la 15 iunie 1935, ca elev la școala palatină în al cărei catalog erau trecuți un număr de 12 elevi, Marele Voievod Mihai venise cu clasa în vizită de studii, având ca temă ”Industria locală”. Atunci li s-au prezentat Atelierele Centrale ale Societății Petroșani, apoi Uzina Electrică Petroșani.

MS Mihai I și colegii de clasă au fost duși și la Petrila, unde li s-au prezentat Mina Deak, Spălătoria de Cărbuni și Fabrica de Brichete, primind explicații tehnice oferite de către profesori și ingineri.

Parcul N. Teodorescu (actual Tineretului) din Petrila fusese pregătit pentru ca Voievodul Mihai și colegii să-și susțină examenul de studii tehnice sub conducerea generalului adjutant Tr. Er. Grigorescu. Întrebat de un coleg despre ce a scris în lucrarea sa de examen, Voievodul Mihai a răspuns: ”despre ascensorul electric de la mină”.

După examen, elevii nu s-au putut abține și au intrat în Popicăria de lângă Parcul Petrila și, pentru prima dată, Regele Mihai a încercat ”acest sport foarte mult practicat în Valea Jiului”.

La această oră, Parcul Tineretului se află în paragină însă, administrația petrileană are în vedere modernizarea lui în următoarea perioadă. Noua denumire, Parcul Regele Mihai I, ar urma să țină vie imaginea acestuia în timp, mai arată Vasile Jurca în expunerea de motive.