Tragedia unor vieți decadente, mascată cu umor în piesa ”A ta pe WeCie, Linda”, noua premieră a teatrului din Petroșani

Home Cultură Tragedia unor vieți decadente, mascată cu umor în piesa ”A ta pe WeCie, Linda”, noua premieră a teatrului din Petroșani
Tragedia unor vieți decadente, mascată cu umor în piesa  ”A ta pe WeCie, Linda”, noua premieră a teatrului din Petroșani

Dacă Willy Russell a surprins, aproape ”fotografic”, realitățile unei societăți decadente, vulgare și dezumanizate care pare să acapareze mai ales tânăra generație din întreaga lume, regizorul Horațiu Ioan Apan și scenograful Wilhelmina Kuron Bekesi au reușit să transfere, cu o autenticitate comică, dar înfricoșăoare, această imagine, în societatea românească contemporană.

”A ta pe WeCie, Linda”, piesa prezentată sâmbătă, 24 martie 2018, în premieră, pe scena Teatrului Dramatic ”Ion D. Sârbu” din Petroșani pare, la prima vedere, o haioasă poveste cu ”cocălari” și ”boarfe”. Dincolo însă de hohotele de râs pe care le stârnesc, în egală măsură, replicile, costumele și atitudinea personajelor sau decorul imaginat într-o ”budă” de local ieftin, dar și dincolo de comicul subiectului acestei piese, ”A ta pe WeCie, Linda” este, privită în profunzime, mai mult o tragedie, decât o comedie. Dacă vreți, e un fel de ”râsu`-plânsu`”…

Excelent pusă în scenă și absolut impresionant redată de talentații și curajoșii actori din ”garda tânără” a teatrului din Petroșani – Simona Codreanu, Oana Crișan, Ana Negrescu, Corina Vișinescu, Amelia Toaxen, Mihai Alexandru, Sergiu Fîrte, Alexandru Cazan, Radu Tudose, Laurențiu Vlad – cărora li s-a alăturat, într-un rol excepțional, cu puține replici, dar cu un formidabil joc scenic, actorul Dorin Ceagoreanu, noua premieră a teatrului din Petroșani nu doar că aduce în atenție realitățile tragicomice în care trăiesc, în bună parte, generațiile de tineri de astăzi, ci așa cum sugerează, într-o declarație de presă, și directorul Teatrului din Petroșani, actorul Cosmin Rădescu, ”această comedie trage un semnal de alarmă, cât se poate de serios, la o statistică alarmantă, care ne arată că, în prezent, 40% din tinerele cupluri care formează o familie, se despart în cel mult 3 ani !”

De altfel, și regizorul Horațiu Ioan Apan recunoaște că deși este antrenantă și spirituală, piesa ”A ta pe WeCie, Linda” este o comedie cu tente… amărui. ”Cu tente amărui, pentru că tratează, ca temă, problemele tineretului, care sunt, cum se știe, probleme acute, de identitate, de viitor, pe care le întâlnim în viață, zi de zi. Nu putem să râdem mereu sau să glumim mereu, dar trebuie să admitem că există astfel de valențe în spectacol, așa cum există accente de dramă, chin, îndoieli, singurătăți sau alegeri. E o piesă care reflectă, așa cum este ea, viața tinerilor care încă nu stiu ce și cum se întâmplă cu ei”, spune Horatiu Ioan Apan.

Una peste alta, noua piesă pusă în scenă la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” merită cu prisosință văzută, de familiști și pretendenți la acest statut, de părinți și adolescenți deopotrivă. Pentru că, dincolo de porția de râs garantată, ”A ta pe WeCie, Linda” este o lecție despre tineri și viața zvăpăiată a acestora, dar și o invitație la reflecție despre trista perspectivă de a sfârși îngenunchiat de alegerile pe care le faci, în momente cruciale, cu zâmbetul pe buze și capul plin de ”fumuri” și alcool.

Dragi tineri, poftiți la teatru. ”A ta pe WeCie, Linda” e lecția de viață pe care, râzând, trebuie neapărat să o vedeți și să o înțelegeți.