Campanie privind dreptul la sănătate, la Școala gimnazială nr. 3 Lupeni

Home Educație Campanie privind dreptul la sănătate, la Școala gimnazială nr. 3 Lupeni
Campanie privind dreptul la sănătate, la Școala gimnazială nr. 3 Lupeni

Există multe argumente ce pot fi aduse în favoarea realizării educaţiei pentru sănătate în cadrul unităţilor de învăţământ: în primul rând, unul dintre scopurile în sine ale activităţii din învăţământ este informarea autorizată a copiilor şi adolescenţilor privind diferite domenii ale culturii şi ştiinţei, în paralel cu dezvoltarea de abilităţi practice. În acest sens, educaţia pentru sănătate, ca parte a ştiinţelor medicale, vizează nu numai transmiterea către elevi a unui bagaj informativ corect din punct de vedere ştiinţific, cât mai ales crearea unor comportamente individuale sănătoase, a unor atitudini ce corespund idealului educaţional.

 Societatea de consum ne pune la dispoziție o gamă variată de alimente, unele mai nocive decât altele, care, adesea, atentează grav la sănătatea noastră. Obiceiurile alimentare defectuoase, precum și lipsa mișcării, pot conduce în timp la obezitate și, de ce nu, la boli grave.

Școala, ca prim contact educativ instituțional al copilului are menirea de a forma deprinderi și de educa școlarului în vederea formării unui stil de viață sănătos.

Adoptarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și al părinților bazat pe mișcare, pe consumul zilnic de fructe și legume, pe consumul de apă în detrimental băuturilor dulci, precum și servirea zilnică a micului dejun, este scopul proiectului, Sănătatea este unul dintre cele mai importante valori, atât pentru individ, cât și pentru societate, fiind o condiție importantă a dezvoltării durabile a unei națiuni. Indivizii sănătoși pot să muncească și implicit, contribuie optim la bunăstarea socială. 

ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI:

CAMPANIA VIATA – EDUCAȚIE PENTRU SANATATE

Prevenirea bolilor și întărirea sistemului imunitar prin practicarea a 60 de minute de mișcare zilnică.

  1. Lansarea proiectului alături de parteneri:. Se va organiza un  workshop, cu participarea reprezentanților DSP Hunedoara, a cadrelor didactice, a tuturor partenerilor, ale asociației de părinți, Consiliul Elevilor și al copiilor și a altor parteneri care doresc să participe la proiect. Cadrele didactice participante la proiect vor fi instruite privind derularea proiectului, pe zile anume, până la finalizarea lui. Se vor repartiza responsabilitățile, importanța mișcării, a exercițiilor fizice pentru organismul uman și implicațiile exercițiilor fizice de la vârste fragede, etc.
  1. “Faci gimnastică de mic și crești mare și voinic” : Implementarea în Regulamentul de ordine interioară al școlilor partenere, a obligativității practicării exercițiilor fizice timp de 30 de minute în diferite momente ale zilei.
  2. Consilierea părinților pe tema necesității practicării împreună cu copiii a 60 de minute de mișcare energică zilnic. Vor participa părinții copiilor, se va organiza o dezbatere pe această temă și se vor aplica diferite chestionare. În cadrul proiectului au fost cuprinși și beneficiari ai programului A Doua Șansă” care se derulează în școli, precum și persoane defavorizate care nu beneficiază de suport medical. Antrenarea practică a părinților și a copiilor în activități cu character sportive în vederea stimulării interesului pentru mișcare. În acest sens se vor derula următoarele activități: Ne întrecem cu bicicletele”;Cel mai frumos jos de mișcare”; “Eu și familia mea -cea mai bună echipă”.Mișcarea în aer liber înseamnă sănătate curată”: Se vor organiza: drumeții, plimbări în parc, inclusi acțiuni de ecologizare și de protecție a mediului,cu participarea atât a elevilor,cât și a părinților, alături de partenerii și sponsorii proiectului.

GRUP ȚINTĂ:

Principal: – peste 2000  de elevi cu vârste cuprinse  între 7-16 ani care învață în cadrul unităților de învățământ de pe raza localităților Lupeni și Uricani, și alte localități ale Văii Jiului.

Beneficiari ai programului “A Doua Șansă” aproximativ 300 de persoane. Secundar: părinți, profesori, instituţiile partenere, comunitățile locale, etc.

Proiectul se va derula în perioada 15 martie- 15 iunie 2018 și a atras deja și alți parteneri și sponsori, pentru buna desfășurare a viitoarelor activități.

Inițiatorii acestuia sunt: Școala Gimnazială nr. 3 Lupeni și CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI, în parteneriat cu Primăria municipiului Lupeni, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, DSP Hunedoara, Subfiliala de Cruce Roșie Lupeni, Liceul Teoretic Mircea Eliade din Lupeni, Liceul Tehnologic Retezat din Uricani, Asociația Parco Cavalli din Vulcan,  Asociația DA Copiilor din Uricani.

Evenimentul de lansare al proiectului va avea loc în data de 27 martie 2018, începând cu orele 11.30, la sediul ȘCOLII GIMNAZIALE NR.3  din municipiul Lupeni.

 Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă. Sănătatea este o stare de armonie completă a corpului, minţii şi spiritului.