Centeranul Unirii cu Basarabia, sărbătorit și la Petroșani

Home Cultură Centeranul Unirii cu Basarabia, sărbătorit și la Petroșani
Centeranul Unirii cu Basarabia, sărbătorit și la Petroșani

Sărbătoarea Centenarului Unirii Basarabiei cu România, eveniment istoric consemnat la 27 martie 1918, nu a trecut neobservată nici la Petroșani, cu atât mai mult cu cât aici trăiesc și învață peste 300 de tineri basarabeni, care urmează cursurile Universității din Petroșani.

Constituiți în Asociația Studenților Basarabeni, aceștia au deschis astăzi la Petroșani seria manifestărilor dedicate Centenarului Unirii, manifestări care se vor derula timp de o săptămână sub genericul ”Festivalul cultural Basarabia”. În deschiderea evenimentului, care a avut loc astăzi la Universitatea din Petroșani – pe holul de intarare la Facultatea de Științe – a avut loc, în prezența unor invitați din comunitatea studențească și academică, dar și a unor invitați din comunitatea locală a municipiului Petroșani, un scurt progam artistic și o degustare de produse moldovenești, pregătite chiar de către studenții basarabeni care învață la Petroșani.

La eveniment a participat și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. ”Aniversăm astăzi 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Deși cursul istoriei a schimbat drumurile celor două provincii, suntem datori să păstrăm vie amintirea înaintașilor care au făcut posibil acel moment de la data de 27 martie 1918. Faptul că la Petroșani sunt în jur de 300 de studenți basarabeni e un lucru foarte bun și e un câștig pentru comunitatea noastră și pentru Universitate”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

el mai important eveniment al începutului de secol XXI este aniversarea a 100 de ani de la formarea României mari. În cadrul acestei uniri care s-a înfăptuit în anul 1918 sunt trei etape, prima este 27 martie și anume unirea Basarabiei cu România. Astăzi, sărbătorim alături de studenții basarabeni acest eveniment. Studenții basarabeni sunt cei care, alături de ceilalți studenți din România ajută la creșterea prestigiului Universității care și ea sărbătorește 70 de ani de învățământ superior”, a declarat, la rândul său, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.

Festivalul Cultural Basarabia continuă și în zilele următoare când la Petroșani sunt programate o serie de competiții sportive, jocuri intelectuale, petreceri și alte evenimente culturale. Acestea vor culmina în seara zilei de sâmbătă, 30 martie 2018, când vor fi lansate, din Parcul Central ”Carol Schreter” din Petroșani 100 de lampioane, simbolizând  lumina celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă.