COMUNICAT / Colegiul Național ”Mihai Eminescu” participă la concursul național Ora de Net „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale.”

Home Educație COMUNICAT / Colegiul Național ”Mihai Eminescu” participă la concursul național Ora de Net „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale.”
COMUNICAT / Colegiul Național ”Mihai Eminescu” participă la concursul național Ora de Net „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale.”

Principalele informații furnizate de copii pe rețele de socializare sunt: poze în care se distinge clar fața copilului (81%), numele de familie (61%), numele școlii la care învață (59%) și vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă și 10% numărul de telefon, potrivit unui studiu național despre fenomenul de bullying, realizat de Organizația Salvați Copiii în 2016.

Plecând de la cazurile gestionate de specialiștii liniei de consiliere ctrl_AJUTOR în anul 2017, 327 cazuri din 1067 au implicat folosirea neadecvată a datelor personale, ducând la situații de cyberbullying, sexting și afectare a confidențialității și reputației online. Organizația Salvați Copiii România a lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet 2018 o competiție de proiecte adresată copiilor și tinerilor. Aceasta este desfășurată sub numele „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale”.

Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net, susținut de Ministerul Educației Naționale și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua internatională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.

În vederea participării la concursul menționat, COLEGIUL NAȚIONAL „MIHAI EMINESCU”, PETROȘANI a organizat evenimentul „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale”care a avut loc în 28.03.2018, la sediul COLEGIULUI NAȚIONAL „MIHAI EMINESCU” din str 1 DECEMBRIE 1918, nr. 7, PETROȘANI și a reunit 128 de reprezentanți aiprofesorilor, elevilor din consiliul elevilor şi Clubul Impact al şcolii, mass media locală, prieteni ai celor implicați în această activitate. În cadrul acestuia, au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacțiune online și implicațiile comerciale ale colectării de date. Totodată, a fost promovată linia de informare și consiliere privind siguranța pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonat de Organizația Salvați Copiii și disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro.
Discuțiile au avut scopul de a crește nivelul de informare a copiilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la drepturile și responsabilitățile pe Internet privind datele personale.

Acest eveniment a fost organizat de echipa clasei a XI-a E coordonată de prof. MANEA ȘTEFANIA și prof. DOJCSAR MARILENA.

„Trăim într-o perioadă în care Internetul și, în mod special, rețelele de socializare ne ocupă cea mai mare parte din timp și din viață. Am devenit, fără să conștientizăm, „cetățeni digitali”. Nu ne cunoaștem drepturile și responsabilitățile care decurg din această calitate sau, chiar dacă le cunoaștem, le ingnorăm până în momentul în care ne confruntăm cu situații limită de cyberbullying, furt de identitate etc. În aceste condiții, organizarea unui astfel de eveniment se impune ca o necesitate. Elevii școlii noastre și comunitatea din care aceștia fac parte trebuie să știe cum pot să își protejeze datele personale și unde pot apela pentru a fi ajutați în cazul în care sunt ținta unor abuzuri pe Internet.”, a declarat prof. Manea Ștefania, consilier educativ.

„ Reţelele de socializare sunt într-o continuă dezvoltare, un capital social condus de nevoile umanefelul în care s-au dezvoltat evidenţiază o lume virtuală bine inserată în cea reală, cu o dinamică în care se împletesc nevoi sociale şi individuale. O lume care ne satisface nevoia de auto-promovare, care ne inspiră şi ne stimulează stima de sine, o lume care ne confirmă calitatea de fiinţe sociale şi necesitatea de a relaţiona. Cert este că interacţiunea în acest spaţiu virtual nu este dăunătoare câtă vreme nu devine singurul mod de integrare şi relaţionare socială care funcţionează în viaţa cuiva. Abia atunci putem vorbi despre o fugă din faţa realităţilor vieţii, una care se poate permanentiza ori muta pe un alt obiect de satisfacere. O oarecare intimitate trebuie păstrată atunci când utilizăm platforma, deoarece există numeroși oameni rău intenționati care sunt nerăbdători să afle noi detalii despre viața personală, pentru a fi folosite împotriva persoanei ce le postează.”, a declarat prof. Dojcsar Marilena, profesor de informatică.


„În perioada octombrie-noiembrie 2017, peste 2700 de cadre didactice s-au alăturat echipei Ora de Net, pentru a susține oactivitate educațională cu scopul de consultare a copiilor. Prin acest demers național, derulat în regim de voluntariat, ne-am propussă surprindem cunoștințele copiilor din România privind drepturile copilului, experiența online și percepția lor față de tratarea acestei teme de către adulții din viața lor ( profesori, părinți, autorități, mass media, companii, etc).

Peste 54.000 de copii din 790 orașe au participat la sesiuni astfel ne-am putut crea o imagine realistă cu privire la situația națională privind siguranța online a copiilor. Tema concursului „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale.” este aleasă în consecința nevoilor de informare identificate în urma analizei rapoartelor realizate de facilitatorii Ora de Net.”, a declarat Georgiana Roșculet, coordonator al proiectului educațional Ora de Net din cadrul Organizației Salvați Copiii România. Concursul se va derula în perioada 12 februarie – 30 martie 2018 iar autorii proiectelor câştigătoare vor primi diplome din partea Ministerului Educației Naționale. Recompensarea echipelor câștigătoare va fi sprijinită de partenerii proiectului Ora de Net și va consta în echipamente care vor facilita procesul educațional.

Director, Prof. Alexandru Lăutaru

 

Pentru detalii suplimentare privind evenimentul local, vă rugăm contactați:

prof. Manea Ștefania, consilier educativ

Email: cnmeducativ@gmail.com

prof. Dojcsar Marilena, prof. de informatică

Email: cnmeducativ@gmail.com

Pentru detalii suplimentare privind programul national Ora de Net, vă rugăm contactați:

Georgiana Roșculeț – Coordonator programe educaționale, Salvați Copiii
Tel.: 0736 43 21 61
E-mail: georgiana.rosculet@salvaticopiii.ro