Jandarmii hunedoreni au sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române

Home Stiri la zi Jandarmii hunedoreni au sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române
Jandarmii hunedoreni au sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române

Astăzi, 3 aprilie 2018 se împlinesc 168 de ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a reformat sistemul de ordine publică prin înfiinţarea Corpului de Jandarmi, o instituţie necesară deopotrivă asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat. Evenimentul istoric este consideat astăzi drept zi emblematică pentru jandarmi, care sărbătoresc Ziua Jandarmeriei Române.

Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Decebal” Hunedoara a organizat astăzi, 3 aprilie, la Sala sporturilor din Deva o serie de activităţi dedicate ,, Zilei Jandarmeriei Române”.

La sărbătoarea jandarmilor au fost invitaţi să participe oficialităţi locale, şefii structurilor de ordine şi siguranţă publică din judeţul Hunedoara, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi ai mass-mediei locale precum şi elevi şi cadre didactice de la diferite instituţii de învăţământ.

Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, doi ofițeri și şapte subofiţeri, care s-au distins în misiunile îndeplinite, au fost înaintaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim. Astfel, în conformitate cu Ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române nr. 763 din 15 martie 2018, i s-a acordat ,,Emblema de merit Acțiuni umanitare” clasa I, plutonierului adjutant SZABO VALENTIN, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, pentru meritele deosebite dovedite pe timpul participării la intervenții în situații de urgență. Subofiţerul a participat la mai multe acțiuni de intervenție în mediul montan, ce au condus la salvarea de vieți omenești.

De asemenea, în conformitate cu Ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române nr. 766 din 15 martie 2018, i s-a acordat ,,Distincția de serviciu pentru îndeplinirea în condiții deosebite a misiunilor încredințate”, plutonierului major MĂGDUȚ PAUL ANDREI, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, pentru faptele deosebite săvârșite pe timpul îndeplinirii misiunilor. Subofiţerul s-a remarcat prin modul în care a acţionat în numeroase misiuni de căutare, salvare-evacuare a unor persoane aflate în dificultate în masivele muntoase.

În conformitate cu Ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române nr. 762 din 15 martie 2018, s-a recompensat cu ,,Insigna onorifică jandarmul de onoare al anului”, plutonierul adjutant TODONI GELU-CIPRIAN, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, pentru implicarea activă şi eficientă în executarea misiunilor specifice. Subofiţerul s-a remarcat în activitatea profesională prin modul de acţiune pe timpul misiunilor la care a participat, în special cele din data de 22.04.2017 când a intervenit şi acţionat în misiunea cu grad de risc ridicat de căutare, salvare-evacuare şi recuperare a unui grup de 7 turişti, dintre care 2 minori, surprinşi de avalanşă pe traseul din zona Drumul de Vară – Şaua Pelegii – Şaua Bucurei din Masivul Retezat, în condiţii meteorologice severe şi cea din data de 19.03.2017 cand a căutat, salvat şi evacuat 2 turişti rătăciţi între Cabana Genţiana şi Vârful Bucura, în Masivul Retezat.

 În cadrul manifestărilor, jandarmii hunedoreni şi-au prezentat măiestria în faţa invitaţilor prin executarea unor exerciţii demonstrative de autoapărare şi kata.

Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Decebal” Hunedoara a felicitat personalul clasat pe podium la competițiile organizate în preajma „Zilei Jandarmeriei Române”.

Prezenți la evenimentul din Deva, Sorin-Adrian Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi  Fabius-Tiberiu Kisyely, prefectul judeţului Hunedoara au adresat jandarmilor hunedoreni felicitări pentru întreaga activitate desfăşurată precum şi un călduros ,,La mulţi ani”.

În încheierea activității Ansamblul folcloric „Făeragul”, din comuna Certeju de Sus, a prezentat un moment artistic.
Totodată, elevii prezenți la activitate au avut ocazia să viziteze standurile de prezentare amplasate, precum și o parte din tehnica jandarmilor hunedoreni.