Oameni simpli, personalități publice și fețe bisericești, pelerini pe Drumul Crucii la Lupeni

Home Cultură Oameni simpli, personalități publice și fețe bisericești, pelerini pe Drumul Crucii la Lupeni
Oameni simpli, personalități publice și fețe bisericești, pelerini pe Drumul Crucii la Lupeni

Cu credință în suflete, dar și din dorința de a rememora Patimile Domnului Isus Hristos, câteva sute de pelerini s-au încumetat la cea de nouăsărezecea procesiune a Drumului Crucii, cale de aproape 10 kilometri, din centrul municipiului Lupeni și până sus, în munte, la schitul Straja – Golgota în care este păstrată peste an, crucea Mântuitorului.

”Suntem chemați să facem lucruri bune, suntem chemați să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că putem merge pe picioarele noastre, pentru că ne dă sănătate și pentru că ne îngăduie să facem ceea ce ne dorim să facem”, a spus în predica sa P.S. Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, cel care a condus slujba desăvârșită de soborul de preoți ortodocși care au venit să cinstească ”Drumul Crucii” de la Lupeni, în Vinerea Mare a Anului Domnului 2018.

Oameni simpli, dar și personalități publice și fețe bisericești au fost anul acesta pelerini pe Drumul Crucii la Lupeni. Printre aceștia, alături de Episcopul Devei și Huneodarei – Gurie s-au aflat Lucian Resmeriță – primarul municipiului Lupeni, Natalia Intotero – ministrul Românilor de Pretutindeni, Tiberiu Fabius Kiszely – prefectul județului Hunedoara, Laurențiu Nistor – președintele PSD Hunedoara, Cristian Resmeriță – senator PSD, Carmen Hărău – senator PNL, Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan, Emil Ilie Părău – inițiator al acestui remarcabil eveniment religios din Valea Jiului și mulți alții.

Chiar dacă vremea a fost capricioasă, pelerinii au purtat pe umeri, cu dreaptă credință, impresionanta și simbolica cruce a răstignirii preț de câteva ore și pe ce 10 kilometri ai celui mai lung drum al crucii din România. Aceasta a fost așezată în Sfântul lăcaș al Schitului Straja, acolo unde cei care au reușit să parcurgă integral Drumul Crucii, au asistat și la slujba Prohodului din Vinerea Mare.

Obosiți dar încărcați spiritual pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, pelerinii de pe drumul Crucii de la Straja au mers către casele și familiile lor cu sufletul împăcat că, în Vinerea Mare, au fost, așa cum orice bun creștin o face, alături de Fiul lui Dumnezeu, în grelele patimi suferite de acesta întru Mântuirea oamenilor.