Alertă de poluare pe râul Mureș

Home Stiri la zi Alertă de poluare pe râul Mureș
Alertă de poluare pe râul Mureș

Alertă pe râul Mureș, în județul Hunedoara, unde reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, ai Gărzii de Mediu și Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, sub coordonarea prefectului județului, Fabius Tiberiu Kiszely, au construit un baraj absorbant pentru oprirea uleiului provenit din județul Mureș, de la Termocentrala Iernut.

Pentru operativitate, prefectul județului, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara și inspectorul șef al ISU Hunedoara, lt. col. Viorel Demean s-au deplasat pe malul râului Mureș și au convocat grupul de suport tehnic format din specialiști din mai multe instituții.

În urma poluării accidentale a cursului de apă Mureș, produsă în data de 13.04.2018, pe raza localității Iernut, jud. Mureș, forțe din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș și Crișuri, a Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara și Arad și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara acționează pentru montarea unor baraje absorbante, acestea fiind amplasate la confluența râului Căian cu râul Mureș, în zona localității Bejan, comuna Șoimuș. Din informațiile primite de la ISU Alba, pata de ulei a trecut de barajul absorbant montat pe râul Mureș, pe raza localității Șibot.

Sub coordonarea prefectului, reprezentanții ISU și SGA au luat măsuri pentru a deschide golirile de fund în vederea asigurării unei curgeri laminare în amonte. Montarea s-a făcut oblic față de axul principal de curgere pentru a putea dirija unda de poluare către mal unde există posibilitatea de a recupera agentul poluant cu pompe de absorbție la suprafață. În cursul zilei de duminică se vor monta încă două baraje absorbante. Lucrările se execută de către SGA Hunedoara în cooperare cu ISU Hunedoara.