Concluziile vizitei delegației chineze din provincia Shaanxi în județul Hunedoara

Home Administrație Concluziile vizitei delegației chineze din provincia Shaanxi în județul Hunedoara
Concluziile vizitei delegației chineze din provincia Shaanxi în județul Hunedoara

În perioada 13 – 15 aprilie 2018, o delegație guvernamentală din provincia Shaanxi a efectuat o vizită în județul Hunedoara, la invitația conducerii Consiliului Județean Hunedoara. Invitația a survenit în contextul în care, în cursul anului trecut, o delegație a județului Hunedoara a făcut o deplasare de mai multe zile în provincia chineză.

Provincia Shaanxi este situată în zona de centru-nord a Chinei, fiind una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale țării. Ca și relief și climă se aseamănă cu județul Hunedoara. Din această provincie începe vechiul Drum al Mătăsii și tot aici s-a născut actualul președinte al Republicii Populare Chineze. Oficialii chinezi au lansat, de altfel, un proiect grandios numit ”O Centură, un Drum” care să refacă vechiul traseu al Drumului Mătăsii, să lege țara de Europa și să traverseze tot continentul nostru. Este atât un proiect de infrastructură, cât și unul de dezvoltare și schimburi între China și țările europene în domeniul comerțului, turismului, culturii, educației, științelor și sănătății.

Șeful delegației chineze, Zhuang Changxing, ministru al Departamentului pentru Publicitate al Comitetului provinciei Shaanxi, a subliniat toate aceste aspecte la întâlnirea din data de 14 aprilie 2018 cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara.

Propunerile părții chineze, agreate de conducerea Consiliului Județean Hunedoara,  au fost următoarele:

  • Semnarea unui protocol de înfrățire între provincia Shaanxi și Consiliul Județean Hunedoara, prin care se stabilesc colaborări în mai multe domenii
  • Semnarea unei intenții de cooperare între Universitatea Shaanxi de Medicină Chineză și Spitalul Județean de Urgență Deva pentru construirea la Deva a unui Centru de Medicină Tradițională Chineză (diagnostic și tratament)
  • Dezvoltarea parcurilor de afaceri. Partea chineză este interesată să dezvolte și să extindă acest concept, să investească în acest domeniu. În timpul șederii în județul Hunedoara, delegația a vizitat Parcul Industrial Călan, unde a primit informații despre istoricul parcului, despre suprafață, costuri și condiții de închiriere a spațiilor și terenurilor pentru firme, despre facilitățile oferite. În cadrul vizitei de la Parcul de Afaceri Simeria, oaspeții chinezi au beneficiat de o prezentare a conceptului de parc, gândit ca un incubator de afaceri pentru firmele aflate la început de drum, au solicitat informații despre tarifele de închiriere a spațiilor și despre facilitățile legate de accesul auto și pe calea ferată.
  • În domeniul agriculturii, provincia Shaanxi deține locul I pe țară la producția de mere, are cea mai bună sămânță de grâu și deține o zonă specială unde se testează și se utilizează cel mai noi tehnologii de producție. Provincia are un sector zootehnic bine dezvoltat (creșterea oilor și a bovinelor), oficialii fiind interesați să dezvolte o colaborare cu fermieri din județul Hunedoara.
  • Construcția de drumuri. În provincia Shaanxi există 5200 de km de autostradă și se află cel mai lung tunel auto din Asia construit sub un munte. Președintele Grupului de Autostrăzi a făcut o prezentare a companiei pe care o conduce și a proiectelor realizate. A precizat că pe viitor ar fi dispus să inițieze o colaborare cu firmele din județul Hunedoara specializate în construcția de drumuri.
  • Educație și cultură – spectacole de operă, teatru, diverse schimburi culturale reciproce. Pe viitor, s-a convenit încheierea unui protocol de colaborare între Inspectoratul Școlar al Județului Hunedoara și Departamentul de Educație din Shaanxi, în ceea ce privește schimburile de elevi și profesori. În ceea ce privește partea artistică, partenerii chinezi doresc să vină cu spectacole de operă, cu diverse expoziții în județul Hunedoara, iar artiștii de la noi să expună sau să prezinte spectacole în provincia Shaanxi.
  • Sănătatea este un domeniu vital pentru partea chineză. În primul rând vor să aducă la noi conceptul de medicină tradițională chineză, dar sunt interesați și de dezvoltarea medicinei alopate. Delegația a vizitat Spitalul Județean de Urgență Deva. Aici au fost invitați în Secția Interne, unde au vizitat cabinetele de investigații (gastroenterologie), UPU-SMURD și Policlinica. În acest din urmă loc, au văzut câteva spații care ar putea găzdui viitorul Centru de Medicină Tradițională Chineză.
  • Istorie, muzee, turism. Provincia Shaanxi are o istorie bogată, numeroase obiective și monumente de o mare însemnătate istorică. În capitala provinciei, în orașul Xi’an, se află Muzeul Armatei de Teracotă, precum și numeroase alte atracții turistice. Pe viitor, se intenționează realizarea unui protocol de colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în condițiile în care județul Hunedoara are cele mai numeroase vestigii arheologice din țară, are cetăți și castele, biserici monument istoric, iar aici se află ruinele capitalei Regatului Dac și ale capitalei provinciei romane Dacia.

Conducerea Consiliului Județean Hunedoara a agreat toate aceste propuneri. Potrivit președintelui Mircea Bobora, proiectul ”Drumul Mătăsii” este o inițiativă excepțională menită dezvolte nu doar infrastructura de transport, economia și comerțul, ci să aibă o influență semnificativă în ceea ce privește educația, cultura, știința, sănătatea și turismul, practic tot ceea ce înseamnă progres.

Un interes sporit în cadrul acestei colaborări trebuie acordat Văii Jiului. Provincia Shaanxi are resurse naturale și minerale, are exploatări de cărbune, cupru și aur viabile. În județul Hunedoara, la Petroșani, se află singura Universitate tehnică din țară care mai pregătește specialiști în minerit, iar aceștia s-ar putea specializa în China, la Shaanxi. De asemenea, este nevoie de expertiza chinezilor în ceea ce privește producerea energiei electrice și termice.

În cadrul vizitei, delegația chineză a văzut și sediul nou al Palatului Administrativ aflat în conservare. Oaspeții au fost interesați de posibilitățile de amenajare a acestui spațiu, au cerut detalii despre caracteristicile tehnice, despre suprafață. Consiliul Județean Hunedoara le-a transmis oficialilor chinezi intenția sa legată de închirierea sau chiar vânzarea clădirii.

Protocolul de înfrățire dintre provincia Shaanxi și Consiliul Județean Hunedoara, precum și intenția de colaborare dintre Universitatea Shaanxi de Medicină Chineză și Spitalul Județean de Urgență Deva au fost parafate, acest act reprezentând prima etapă a colaborării dintre cele două regiuni. Se așteaptă aprobarea guvernelor celor două țări, astfel încât acordul de înfrățire să se concretizeze și să se continue cu semnarea altor protocoale la nivel de instituții.

Componența delegației din provincia Shaanxi:

  1. Zhuang Changxing – Ministru al Departamentului pentru Publicitate al Comitetului Provinciei Shaanxi
  1. Zhao Rong – Director General al Departamentului de Administrare al Patrimoniului Cultural din Provincia Shaanxi
  1. Wang Fubao – Director General al Administrației Presei și Publicațiilor, Radio, Film și Televiziune din Provincia Shaanxi
  1. Zhang Jianguo – Director Executiv General Adjunct al Asociației de Prietenie cu Țările Străine din Provincia Shaanxi
  1. Cheng Ling – Reprezentant al Departamentului de Publicitate din Provincia Shaanxi
  1. Wang Jianli – Director General al Departamentului Educație al Provinciei Shaanxi
  2. Dl. Liu Li – Președinte al Universității Shaanxi de Medicină Chinezească
  3. Dl. Jin Hongli – Președinte al Grupului de Autostrăzi din Provincia Shaanxi
  4. Dna Song Ming – Director Adjunct al Departamentului de Schimburi Prietenești al Asociației Poporului pentru Prietenia cu Țările Străine, Provincia Shaanxi
  1. Dl. Shan Zixiao – Director al Secției de Film din cadrul Administrației Presei și Publicațiilor, Radio, Film și Televiziune, Provincia Shaanxi
  1. Dl. Duang Peng – Director al Shaanxi Yilu Sunshine Culture Communication Co., Ltd.
  1. Dl. Fan Weidong – Director Adjunct al Shaanxi Yilu Sunshine Culture Communication Co., Ltd.
  1. Dl. Dang Xin – Președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din Provincia Shaanxi
  1. Dl. Li Luoxi – Vicepreședinte Executiv al Asociației Oamenilor de Afaceri din Provincia Shaanxi
  1. Li Jian – Vicepreședinte Executiv al Asociației Oamenilor de Afaceri din Provincia Shaanxi
  1. Wang Sheng – Secretar General al Asociației Oamenilor de Afaceri din Provincia Shaanxi.