Investițiile publice de la Straja au contribuit la înregistrarea celui mai bun sezon turistic și economic din istoria stațiunii

Home Administrație Investițiile publice de la Straja au contribuit la înregistrarea celui mai bun sezon turistic și economic din istoria stațiunii

Câteva zeci de mii de turiști au fost prezenți, în sezonul de iarnă 2017-2018 în stațiunea turistică Straja din municipiul Lupeni. La încheierea sezonului, potrivit informațiilor prezentate de primarul municipiului Lupeni, atât operatori de turism de la Straja, cât și administrația publică locală, raportează cifre de afaceri peste așteptări, considerate a fi cele mai bune din întreaga existență a acestei zone turistice.

”Straja a avut, în medie, peste 5000 de turiști în fiecare sfârșit de săptămână, de la începutul sezonului, care a fost devansat față de alți ani, undeva la sfârșit de noiembrie și care s-a și prelungit față de alți ani, până după Paște. Din discuțiile pe care le-am avut cu operatorii de turism de la Straja, cabanieri, administratori de pârtii, instructori sportivi ș.a.m.d., sezonul acesta a fost, din mai multe puncte de vedere, cel mai bun înregistrat vreodată la Straja”, spune primarul din Lupeni, Lucian Resmeriță.

Acesta apreciază că, dincolo de condițiile meteorologice prielnice, un rol esențial în acest fericit bilanț al sezonului turistic de iarnă 2017-2018 de la Straja, l-au avut investițiile publice realizate aici anul trecut, dar și în anii precedenți, investiții care au fost completate de cele efectuate de administratorii privați. ”Este cât se poate de lesne de înțeles că, dacă la Straja nu am fi putut garanta zăpadă pe pârtii, în mod special în perioada sărbătorilor de la finalul anului, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Aici se vede, de fapt, adevăratul rol al investițiilor publice care au fost realizate în ultimii ani, de administrația locală, cu sprijinul Guvernului, în stațiunea Straja. Am acționat încă din luna noiembrie, imediat ce temperaturile au coborât sub limita de îngheț, cu toate cele 25 de tunuri de zăpadă achiziționate în proiectul privind dezvoltarea domeniului schiabil, pentru producerea zăpezii artificiale. Tunurile de zăpadă au funcționat pe tot parcursul sezonului, la fel și mașinile de bătut pârtiile, care au fost puse la dispoziția administratorilor de pârtii, evident, contra cost. În acest fel, Straja a fost una din puținele stațiuni din țară în care s-a putut schia corespunzător pe tot parcursul sezonului”, explică primarul Resmeriță.

În plus, măsurile luate cu privire la organizarea accesului în stațiune și la gestionarea spațiilor de parcare, prin montarea celor două bariere de acces în parcările de la Brăița și de la intrarea în stațiune, nu doar că și-au arătat pe deplin eficiența, dar au sporit și gradul de siguranță pentru turiști. ”Vreau să vă spun că estimările noastre cu privire la amortizarea acestor investiții au fost cu mult depășite. Spre exemplu, dacă am preconizat că, undeva în 3 până la 5 ani, vom recupera investițiile făcute pentru cele două bariere automate montate la parcările din Straja, am reușit acest lucru în doar câteva luni din acest an. La fel, prin ajustarea tarifelor de la instalația de transport pe cablu (telegondola), care au rămas printre cele mai mici din țară, am reușit să acoperim cheltuielile de funcționare ale acesteia pentru întregul an”, spune primarul Resmeriță.

Acestor investiții publice li se adaugă și cele realizate de investitorii privați, în mod special de promotorul turismului de la Straja care rămâne omul de afaceri Emil Părău. Acesta a montat în anul precedent două noi instalații de telescaun, pentru deservirea pârtiilor pe care le administrează și, împreună cu autoritățile locale, a continuat organizarea unor evenimente dedicate turiștilor, fie că vorbim despre evenimente sportive, culturale, artistice sau de divertisment, care au animat aproape fiecare sfârșit de săptămână.

Primarul municipiului Lupeni se declară acum mulțumit de faptul că stațiunea Straja a devenit nu doar un important reper pe harta turistică a României, dar a început să-și autosusțină activitatea și chiar să aducă importante venituri la bugetul public al municipiului Lupeni. Acest lucru încurajează autoritățile locale să continue investițiile de la Straja, cu banii alocați, în acest scop, de la bugetul de stat. Primarul Lucian Resmeriță spune că deja au fost finalizate procedurile de achiziție pentru alte 10 tunuri de zăpadă, dar și pentru alte investiții necesare modernizării serviciilor de turism de la Straja.

Stațiunea de la poalele Munților Vîlcanului își caută acum succesul și pentru sezonul turistic de vară, astfel încât, încet dar sigur, Straja să poadă deveni o stațiune turistică pentru întreaga perioadă a anului. ”Avem deja un prim succes în această direcție prin organizarea de tabere tematice pentru copii și tineri, pentru care Straja devine din ce în ce mai mult o opțiune. Avem, apoi, acele trasee de mountain bike și concursurile de downhill organizate de bikeri pe timpul verii, care dau și o astfel de identitate stațiunii Straja. Desigur, împreună cu opratorii de turism vom căuta să dezvoltăm și alte repere de activitate turistică, pentru ca Straja să poată deveni un pol real de dezvoltare economică și socială pentru întreaga noastră comunitate și o destinație de succes pentru turiștii din țară și din afară, pe tot pacursul anului”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.